2015 yılında 29 bini aşkın Iraklı hayatını kaybetti veya yaralandı

  • 26 Aralık 2015
  • 897 kez görüntülendi.
2015 yılında 29 bini aşkın Iraklı hayatını kaybetti veya yaralandı

BM Teşkilatı 2015 yılında 29 bini aşkın Irak vatandaşının hayatını kaybettiğini veya yaralandığını bildirdi.

İRNA’nın verdiği habere göre BM&in Irak’a gönderdiği heyeti, 2015 yılında 29 bini aşkın Irak vatandaşının şiddet olaylarında hayatını kaybettiğini veya yaralandığını bildirdi.

Birleşmiş Milletler (BM) Irak Yardım Misyonu (UNAMI) tarafından hazırlanan raporda, çoğunu IŞİD’in üstlendiği ve başta başkent Bağdat, batı ve kuzeydeki illerde olmak üzere ülke genelinde bu yıl bombalı saldırı ve şiddet olaylarında 11 bin 118 kişinin yaşamını yitirdiği, 18 bin 419 kişinin yaralandığı belirtildi.

Raporda, ülke genelindeki ölüm olaylarının yarıdan fazlasının şubat, mart, nisan, mayıs, haziran, temmuz ve ağustos aylarında gerçekleştiği, bu sürede 6 bin 257 kişinin öldüğü, 9 bin 570 kişinin yaralandığı kaydedildi.

Irak’taki İnsan Hakları Bağımsız Yüksek Komisyonu üyesi Meysem el-Gazzi, yaptığı açıklamada, terör olayları ve ölümlerin artmasını engellemek için uluslararası toplumun daha geniş işbirliği yapması gerektiğini söyledi.

Ülkedeki insani duruma uluslararası yanıtı “zayıf” olarak niteleyen Gazzi, Irak’ta terörü yok etmek için daha fazla uluslararası çaba harcanmasına ihtiyaç duyulduğunu vurguladı.

Irak’ta, IŞİD’in haziranda Musul başta olmak üzere bazı bölgelerin kontrolünü eline geçirmesinin ardından Bağdat ve farklı kentlerde şiddet olayları ve bombalı saldırılarda artış görülüyor. Irak makamları, saldırıların DAİŞ ile irtibatlı gruplarca düzenlendiğini belirtiyor. Ülkenin çeşitli yerlerinde ordu ve DAİŞ militanları arasında çatışmalar sürüyor. Bunun yanında ABD’ye ait hava unsurları da DAİŞ’in kontrolündeki hedeflere saldırılar düzenliyor.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.