42 Bin Maden İşçisi Sigortasız Çalışıyor…

  • 29 Kasım 2014
  • 875 kez görüntülendi.
42 Bin Maden İşçisi Sigortasız Çalışıyor…

Türkiye’de Ocak 2014 itibariyle ve resmi istatistiklere göre 190 bin 346 maden işçisi var ancak 42 bin 20’si sigortasız çalışıyor.

Türkiye’nin ölümlü maden kazalarında dünyada ilk sırada olduğu gerçeği, bir yıl içinde Soma ve Ermenek’te peş peşe yaşanan tarihin en ağır bilançolu maden facialarıyla bir kez daha gün yüzüne çıktı. Her iki facianın ardından da tıpkı diğerlerinde olduğu gibi, onlarca ihmaller zinciri sıralandı. Tüm bu yaşananların arasında ise en çok zor şartlar altında çalışan madencilerin sahip olması gereken ancak birçoğunun mahrum bırakıldığı sosyal hakları tartışıldı.

CHP İstanbul Milletvekili Kadir Gökmen Öğüt, Soma faciasının ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in yanıtlaması istemiyle verdiği önergede Türkiye’de madencilik sektöründe kaç işçinin çalıştığını ve kaçının sendika üyeliği bulunduğunu sormuştu.

Bakan Çelik’in, 190 bin 346 maden işçisinden sadece 38 bin 492’sinin sendikalı olduğunu söylediği yanıtta önemli bir detay daha ortaya çıktı. Buna göre, Türkiye’de Ocak 2014 itibariyle ve resmi istatistiklere göre 190 bin 346 işçi var ancak 42 bin 20’si sigortasız çalışıyor. CHP’li Öğüt de yeni bir önerge hazırlayarak bu sayının doğru olup olmadığını sordu.

Önergesinde “ Maden işçilerinin sendikalaşma oranlarına ilişkin yazılı soru önergeme verdiğiniz yanıtta; Madencilik ve Taş Ocakları İşkolunda Ocak 2014 resmi istatistiklere göre 190.346 işçinin çalıştığı yanıtını verdiniz. Yine aynı önergedeki bir diğer soruya verdiğiniz yanıtta maden sektörü faaliyetlerinde çalışan sigortalı işçi sayısının toplamının 148.326 olduğu görülüyor” ifadelerine yer veren Öğüt, “Toplam işçi sayısından sigortalı işçi sayısını çıkarttığımız zaman 42 bin 20 işçinin sigortasız olduğu sonucu ortaya çıkmaktadır. Bu doğru mudur; madencilik sektöründe sigortasız çalışan kaç kişi bulunmaktadır?” sorusunu yöneltti.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.