AB, ABD’nin kendi elçiliÄŸini Kudüs’e taşımasını kınadı

  • 26 Ocak 2017
  • 1.153 kez görüntülendi.
AB, ABD’nin kendi elçiliÄŸini Kudüs’e taşımasını kınadı

Avrupa BirliÄŸi (AB) Dış Ä°liÅŸkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, ABD baÅŸkanı Trump’ın bu ülke elçiliÄŸini Kudüs’e taşıması kararına karşı olduklarını bildirdi.

Filistin dışiÅŸleri bakanı Riyad Maliki ile görüşmesinde konuÅŸan Avrupa BirliÄŸi (AB) Dış Ä°liÅŸkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, , ABD elçiliÄŸinin Telaviv’den Kudüs’e aktarılmasının bölge barış ve güvenliÄŸi için çok derin olumsuz etkisi olacağını bildirdi.

Mogherini ayrıca, Filistin’in AB ile çok yönlü iÅŸbirliÄŸi konusundaki anlaÅŸmanın imzalanması zaruretini de vurguladı.

Riyad Maliki ise Avrupa BirliÄŸi (AB) Dış Ä°liÅŸkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogheriniden, Ä°srail’in Filistin topraklarını iÅŸgal altındaki bölgelere ilhak etmesini engellemelerini de istedi.

Öte yandan Avrupa BirliÄŸi (AB) Dış Ä°liÅŸkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, Ä°srail’in iÅŸgal altındaki Filistin topraklarında yasa dışı 2 bin 500 konutun inÅŸasına onay vermesinin ardından yazılı açıklama yaptı.

Ä°srail hükümetinin “yasa dışı” bir ÅŸekilde 22 Ocak’ta DoÄŸu Kudüs’te 566 konut ve 24 Ocak’ta Batı Åžeria’da 2 bin 500 konut inÅŸasını duyurduÄŸunu anımsatan Mogherini, Ä°srail’in bu davranışının iki devletli çözüm beklentisine ciddi zarar verdiÄŸini kaydetti.

Mogherini açıklamasında, bütün seviyelerde devamlı ve ciddi uluslararası kaygı ve itirazlara raÄŸmen Ä°srail’in yerleÅŸim politikalarını bu ÅŸekilde sürdürmesinin “üzüntü verici” olduÄŸunu belirterek BM Güvenlik Konseyi kararına göre Ä°srail’in devam eden yerleÅŸim yeri politikasının uluslararası hukuka göre “yasa dışı” olduÄŸunun altı çizdi.

AB politikasının Ä°srail’in bu yerleÅŸim politikalarının tam tersi yönde olduÄŸuna dikkat çeken Mogherini, tüm tarafların meÅŸru isteklerine uygun olarak kalıcı barışın saÄŸlanabilmesi için iki devletli çözümün tek yol olduÄŸunu ifade etti.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BÄ°R YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.