AB liderleri yeni Brexit anlaşmasına onay verdi

  • 18 Ekim 2019
  • 1.768 kez görüntülendi.
AB liderleri yeni Brexit anlaşmasına onay verdi

Avrupa Birliği (AB) üyesi 27 ülkenin lideri, İngiltere ile AB arasında varılan yeni anlaşmayı onayladı.

AB Liderler Zirvesi’nin ilk gününde gerçekleşen Brexit oturumunun ardından AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, İrlanda Başbakanı Leo Varadkar ve AB Brexit Müzakerecisi Michel Barnier ortak basın toplantısı düzenledi.

AB Konseyi Başkanı Tusk, AB Komisyonu ile İngiltere’nin Brexit için sağladığı yeni uzlaşının AB Konseyince de onaylandığını belirterek, “En başından beri İrlanda’nın arkasında olduğumuzu ve Dublin’in lehine olmayan bir anlaşmaya imza atmayacağımızı söyledim.” ifadesini kullandı.

“Bugün, İngiltere ile AB ülkeleri arasında yaşanabilecek kaosu önleyecek bir anlaşmaya vardık.” diyen Tusk, artık Avrupa Parlamentosu (AP) ve İngiliz Parlamentosundaki oylama sonuçlarına bakacaklarını söyledi.

Donald Tusk, revize edilen anlaşmanın taşıdığı temel yeniliğin, Kuzey İrlanda ile İngiltere arasında gümrük kontrolleri ve AB tek pazarının korunması olduğunu vurguladı.

AB Komisyonu Başkanı Juncker ise “Bugün uzlaşı sağladığımız husus, bir anlaşmadan çok daha fazlası. Bu yasal metin, İrlanda Adası’nda istikrar ve barışla 4,5 milyon insanın haklarını koruyor.” diye konuştu.

Juncker, AB ile İngiltere arasında geleceğe dönük kapsamlı bir serbest ticaret anlaşması imzalanması konusunda da mutabık kaldıklarının altını çizdi.

İngiltere’deki Brexit referandumunda AB’de kalma yönünde oy kullanan yüzde 48’in “doğru yolda” olduğuna işaret eden Jean-Claude Juncker, Brexit’in gerçekleştiği için üzgün olduğunu yineledi.

İrlanda Başbakanı Varadkar da “Küçük bir ülkenin lideri olarak, Brexit sürecinde Avrupalı ortaklardan gerçekten büyük bir dayanışma hissettim.” dedi.

AB üyesi 27 ülkenin ortak hedefler doğrultusunda beraber çalışmasının çok iyi sonuç verdiğini belirten Varadkar, gelecekte de AB’nin bu şekilde faaliyet göstermesinin faydalı olduğunu söyledi.

Gelecekte İngiltere ile siyasi, ekonomik ve güvenlik alanlarında iyi ilişkiler kurulacağından emin olduğunun altını çizen Varadkar, “Eğer İngiltere geri dönmek isterse, masada her zaman bir yer olduğunu düşünüyorum.” ifadesini kullandı.

Anlaşmanın yürürlüğe girmesi için AP ve İngiliz Parlamentosu tarafından onaylanması gerekiyor.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.