AB ve Hindistan’dan ABD’ye gümrük vergisi misillemesi

  • 20 Mayıs 2018
  • 1.213 kez görüntülendi.
AB ve Hindistan’dan ABD’ye gümrük vergisi misillemesi

ABD’nin ithal çelik ve alüminyuma getirdiği ek vergilere karşı AB ve Hindistan’dan cevaben ek gümrük vergisi getirilecek çok sayıda Amerikan ürününün olduğu liste hazırlandı.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump’ın kararıyla ithal çelik ve alüminyum ürünlerine ek gümrük vergileri getirilmişti. 23 Mart’tan bu yana geçerli olan karar kapsamında çeliğe yüzde 25, alüminyuma ise yüzde 10 vergi eklenmişti.

Avrupa Birliği (AB) ise, şimdilik 1 Haziran’a kadar ek gümrük vergilerinden muaf olunmasına karşılık devam eden belirsizliğe yönelik önlem aldı. AB tarafından Dünya Ticaret Örgütü’ne (WTO) gönderilen bir listede, ABD’den ithal edilen ve ek gümrük vergilerine tabi tutulacak ürünlere yer verildi.

Listede meyve sularından viskiye, tütün ve kimi tarım ürünlerinden motosikletlere kadar onlarca ürüne ek gümrük vergisi öngörülüyor. Bu vergilerin 1,6 milyar doları bulacağı belirtiliyor.

20 Haziran’da yürürlüğe girmesi planlanan ek gümrük vergilerinin ABD’nin 1 Haziran’dan sonrası için alacağı tutuma göre yürürlüğe girip girmeyeceğine karar verilecek. AB, ABD’ye ihraç edilen tüm çelik ve alüminyum ürünlerinin Trump’ın karar verdiği ek gümrük vergilerinden muaf tutulmasını istiyor.

AB’nin yanı sıra Hindistan da çelik ve alüminyum vergilerine karşı misillemede bulundu. Hindistan, ek gümrük vergilerine tabi tutulacak Amerikan ürünlerinin olduğu listeyi WTO’ya gönderdi.

Japonya’nın ise şimdilik misilleme hakkını saklı tuttuğu mesajı WTO’ya iletildi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.