ABD Bir Kez Daha İran İle Ticaret Yapan Devletleri Tehdit Etti

  • 11 Nisan 2018
  • 933 kez görüntülendi.
ABD Bir Kez Daha İran İle Ticaret Yapan Devletleri Tehdit Etti

Amerika Birleşik Devletleri, Nükleer anlaşmanın hükümlerini ihlali gerekçesi ile Salı günü düzenlenen bir toplantıda, İran ile yapılacak ticaretin tehlikeleri hakkında uyardı ve AB’nin Tahrana yönelik yapılacak yeni yaptırımları tekrardan gözden geçirme kararını memnuniyetle karşıladı.

Tesnim Haber Ajansının Reuters’e dayanarak verdiği habere göre; ABD Hazine Müsteşarı Terör ve Mali Suçlarla Mücadele Sekreteri Sigal Mandelker İran ile yapılacak ticarette, henüz tehlikelerin devam ettiğini, gerekçe olarak da İran’ın halihazırda sistemine bir düzenleme getirmediğini dile getirdi.

Londra’da konuşan Sigal Mandelker; İran’ın Hizbullah, Hamas ve Suriye devletine maddi yardım yaptığını iddia etti. Ayrıca İran bankalarının, sistem düzenlemelerinin de henüz netlik kazanmadığını dile getirdi.

Sorumluluk İran’ın omuzlarındadır. Biz İran ile yapılacak ticarette oluşacak her tehlikeye karşı uyarıyoruz. Çünkü İran verdiği sözde gerekli adımı atmamıştır şeklinde konuştu.

ABD’nin İran ile ticaret konusundaki uyarısı, İran ve 5+1 devletleri arasında Nükleer anlaşmanın iki maddesine yönelik ihlalin olduğu yönündedir.

Anlaşmanın 26. Maddesinde ABD’nin Nükleer Anlaşma maddeleri hakkında iyi niyet ile yaklaştığını, ambargoların kalkmasında meydana gelecek her türlü parazit ve engellerin aşılmasında çaba sarf edeceği vurgusu yapılmıştır. ABD Başkanı ve kongre, yasal yetki çerçevesine dayanarak, yaptırımların kaldırılmasını ve ya yeni yaptırımların uygulanmasını, 26. maddenin 2. bendine ilaveten durdurmuştur.

Anlaşmanın 29. maddesi gereği AB, ABD ve diğer üye devletler, yasalarına uygun olarak, her türlü siyasi etkileşim ve düşmanca davranıştan uzak kalarak, normalleşmeye yarayacak İran ile yapılacak ticari antlaşmalardan uzak kalacaktır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.