ABD, Hamas yöneticilerini ‘terör’ listesine aldı

  • 09 Eylül 2015
  • 862 kez görüntülendi.
ABD, Hamas yöneticilerini ‘terör’ listesine aldı

ABD, Kassam Tugaylarının üç üst düzey yöneticisini terör listesine aldığını açıkladı

ABD Dışişleri Bakanlığı, internet sitesinden yaptığı açıklamada, Hamas’ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları Komutanı Muhammed ed-Dayf, tugayın üst düzey kadrosunda yer alan Yahya es-Senvar ve Hamas’ın siyasi büro üyesi Ruhi Müşteha’nın “terör listesi”ne eklendiğini duyurdu.
İsrail’in, “İzzeddin el-Kassam Tugayları’nın İsrail’e yönelik düzenlenen operasyonların arkasındaki adamlardan biri” olarak nitelendirdiği Dayf, uzun zamandır bu ülkenin tasfiye etmeyi planladığı kişiler listesinin ilk sırasında yer alıyor. İsrail, geçen sene yaklaşık 2 ay süren Gazze’ye yönelik saldırılarında, Dayf’ın evini bombalamıştı. Söz konusu saldırıda, Dayf’ın eşi ve iki çocuğu hayatını kaybetmişti.
Hakkında müebbet hapis cezası verilen, İsrail-Hamas arasında 2011’de imzalanan “esir takası” anlaşmasında serbest bırakılan Yahya Senvar’ın ise İsrail güvenlik güçleri ve siyasi çevrelerde “Hamas’ın güvenlik beyni” olarak nitelendirildiği ifade ediliyor.
Hamas-İsrail arasındaki esir takası anlaşmasında serbest bırakılan Ruhi Müşteha’nın da İsrail’in Gazze’den tasfiye edilecekler listesinde yer aldığı belirtiliyor.
HAMAS’TAN TEPKİ
Hamas, lider ve askeri kadrosunda yer alan bazı isimlerin ABD tarafından “terör listesi”ne alınmasını “etik dışı ve uluslararası hukuka aykırı” şeklinde nitelendirerek, söz konusu kararın “İsrail terörünü cesaretlendireceği” uyarısında bulundu.
Hamas Sözcüsü Sami Ebu Zuhri, lider ve askeri kadrolarında yer alan bazı isimlerin ABD tarafından “terör listesi”ne alınmasıyla ilgili yaptığı açıklamada, “Bu değersiz uygulama, halkımızı korumayı ve Filistin topraklarının özgürleşmesini hedefleyen ulusal görevimizi ifa etmemizi engelleyemeyecek” ifadelerine yer verdi.
Ebu Zuhri açıklamasında, üst düzey kadroda yer alan isimlerin terör listesine alınmasını “etik dışı ve uluslararası hukuka aykırı” olarak nitelendirerek, söz konusu kararın “İsrail terörünü cesaretlendireceği”ni kaydetti.
İSLAMİ CİHAD: ABD İSRAİL’E YEŞİL IŞIK YAKIYOR
Gazze’deki İslami Cihad Hareketi’nden yapılan yazılı açıklamada, ABD’nin, Hamas’ın lider ve askeri kadrosundan bazı isimleri “terör listesine” almasına ilişkin kararının, İsrail’in Filistin direnişi algısını karalamayı hedefleyen söylemi üzerine inşa edildiği belirtildi.
Açıklamada, “Hamas’ın lider ve askeri kadrosundaki bazı isimlerin ABD tarafından terör listesine alınması, bu kişilere karşı düzenlenecek suikastler için İsrail’e yeşil ışık yakıyor” ifadesi kullanıldı.
ABD’nin bu kararla, İsrail’in terör listesine alınanları takip etmesi ve onlara karşı suikast düzenlemesine yeşil ışık yaktığı kaydedilen açıklamada, söz konusu kararın, “siyasi bir şantaj ve ABD politikasına muhalif hareket edenleri korkutmayı” amaçladığı savunuldu. Açıklamada şunlar bildirildi:
“ABD, meşru müdafaa haklarını koruyan, saldırıları def eden ve uluslararası hukuk gereğince kendi kaderini tayin ile bağımsızlığını sağlamaya çalışan direnişçileri tasnif etme yetkisini kendine verme hakkına haiz değildir.”

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.