“ABD, İran ile nükleer anlaşmasına bağlı kalmalı”

  • 04 Mayıs 2017
  • 1.084 kez görüntülendi.
“ABD, İran ile nükleer anlaşmasına bağlı kalmalı”

ABD’nin eski Avrasya Enerji Özel Temsilcisi ve Küresel Enerji Merkezi Kurucu Direktörü Richard Morningstar, ABD’nin, nükleer faaliyetlerini sona erdirmesi karşılığında İran’a uygulanan ambargoların kaldırılmasını karara bağlayan nükleer anlaşmaya bağlı kalmasını çok istediğini belirterek, “Bu, ciddi şekilde ABD’nin çıkarına olacaktır. ABD, anlaşmayı sonlandırırsa bunu yapan tek ülke olacak ve gerek Avrupa Birliği (AB) gerekse anlaşmaya imza atan diğer ülkelerden soyutlanacak.” dedi.

Morningstar, İran ile Birleşmiş Milletler’in (BM) beş daimi üyesi ABD, Rusya, Çin, İngiltere ve Fransa ile Almanya’nın oluşturduğu 5+1 ülkeleri arasında iki yıl önce Viyana’da imzalanan nükleer anlaşmanın geleceği ve ABD yönetiminin konuya ilişkin açıklamalarını AA muhabirine değerlendirdi.

“TRUMP’IN ATACAĞI ADIMLAR BELLİ DEĞİL”

ABD Başkanı Donald Trump’ın “berbat” olarak nitelendirdiği anlaşmayı imzalamayacağını dile getirmesi ve “İran, anlaşmanın ruhuna uygun davranmıyor. Davranmak zorunda ama davranmıyor.” şeklindeki açıklamalarını değerlendiren Morningstar, Trump’ın ne tür adımlar atacağını henüz ortaya koymadığının altını çizdi.

“ABD’nin anlaşmaya bağlı kalmasını çok isterim. Bu, ciddi şekilde ABD’nin çıkarına olacaktır.” diyen Morningstar, Trump’ın tutumuna karşılık AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini’nin anlaşmanın diplomasinin işe yaradığının delili olduğu ve uygulanmasına katkı yapmak isteyen herkesle çalışmaya devam edecekleri şeklindeki açıklamalarını hatırlattı.

Morningstar, şöyle devam etti:

“ABD, anlaşmayı sonlandırırsa, bunu yapan tek ülke olacak ve gerek AB gerekse anlaşmaya imza atan diğer ülkelerden soyutlanacak. Yaptırımları tekrar uygulamaya başlamamız halinde bunun diğer ülkeler tarafından da tekrar hayata geçirileceğini düşünmüyorum. Böyle bir uygulama, hem zor olur hem de ABD’yi izole edilmiş bir duruma sokar.”

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.