ABD: Türkiye ile Suriyeli isyancıların eğitilmesi konusunda anlaştık

  • 18 Şubat 2015
  • 932 kez görüntülendi.
ABD: Türkiye ile Suriyeli isyancıların eğitilmesi konusunda anlaştık

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, Suriyeli isyancıların  eğitilmesi ve teçhizatlandırılması konusunda Türkiye ile anlaştıklarını açıkladı. Yakın zamanda imzaların atılmasını beklediklerini ifade eden Psaki, eğitimlerin Mart ayı itibariyle başlayacağını dile getirdi.

‘Eğit-donat’ olarak bilinen ve Suriyeli isyancıların terör örgütü IŞİD ile sözde daha etkili bir şekilde mücadele etmesi için eğitilmesi ve teçhizatlandırılmasını içeren programın görüşmelerinde sona gelindi. Washington’daki yoğun kar yağışı sebebiyle telekonferans yoluyla düzenlenen günlük basın toplantısında konuya ilişkin soruları cevaplayan Psaki, Türkiye ile prensipte anlaşıldığını doğruladı.

Psaki, “Daha önce açıkladığımız gibi, Türkiye, ılımlı Suriyeli muhalif  gruplara yönelik eğit donat programı için bölgesel ev sahiplerinden biri olmayı kabul etmişti. Türkiye ile anlaşmayı yakında neticelendirerek imzalamayı bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Eğit-donat mutabakatına göre ilk aşamada Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) ve ABD istihbarat birimlerinin uygun gördüğü 2 bin Suriyeli isyancının Türkiye’deki güvenli bir askeri üste eğitime tabi tutulması bekleniyor. 2 bin kişinin eğitiminin tamamlanmasının ardından periyodik olarak 400’er kişilik grupların eğitimi şeklinde programın süreceği ifade ediliyor.

Bilindiği gibi Türkiye, Suriye’de buhranın  başlamasıyla birlikte Amerika ve batılı ülkeleri siyasetleri  çerçevesinde hareket etmiş ve halihazırda da  terör gruplarına her türlü desteği vermekle biliniyor.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.