ABD ve Kuzey Kore arasında gayri resmi müzakerelerin hangi ülkede yapılacağı belirlendi

  • 19 Mart 2018
  • 972 kez görüntülendi.
ABD ve Kuzey Kore arasında gayri resmi müzakerelerin hangi ülkede yapılacağı belirlendi

Güney Kore ve Finlandiya dışişleri bakanlıkları yetkilileri, Kuzey Kore ve Amerika arasında Finlandiya’da gayri resmi müzakereye oturacaklarını bildirdi.

Yapılan açıklamaya göre, müzakere katılacakların sözkonusu ülkelerin resmi yetkilileri olmayacağı bildirildi.

Finlandiya dışişlerinden bir yetkili, sözkonusu müzakerenin Kuzey Kore’nin nükleer silahlardan arındırılması amacı taşıyacağını ve Finlandiya’nın yalnızca evsahibi olacağını ve başka bir rolünün olmayacağını bildirdi.

Finlandiya, sözkonusu müzakerelerin tarihinin ne zaman yapılacağına dair bilgi vermedi.

Bilindiği gibi geçtiğimiz günlerde Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, Amerikan başkanı Trump ile Kuzey Kore liderinin görüşeceği bildirilmişti.

(Öte yandan Avrupa Parlamentosu’nun Kuzey Kore ile 3 yıl boyunca nükleer programı konusunda gizli görüşmeler yürüten heyetin başmüzakerecisi İngiliz milletvekili Nirj Deva basına açıklama yaptı.

The Telegraph’ın haberine göre Strazburg’daki Avrupa Parlamentosu’ndaki basın toplantısında konuşan Deva, heyetin bakanlar dahil üst düzey Kuzey Koreli yetkililerle 14 kez görüştüğünü ve yakın gelecekte Kuzey Koreli yetkililerle Brüksel’de yine görüşeceklerini duyurdu. Kapalı kapalı ardında yapılan görüşmeler hakkındaki açıklama, ABD Başkanı Donald Trump’ın Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ile bir zirvede biraraya gelmeyi planladığını duyurduğu bir dönemde geldi.Kim, Trump’ın yanı sıra gelecek ay Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in ile zirvede biraraya gelecek.’ Deva kendisinin ve Avrupa Parlamentosu Kore Yarımadası ile İlişkiler Heyeti’ndeki meslektaşlarının görüşmeler boyunca, Kuzey Kore ile yaşanan nükleer gerilimi sonlandırma amacıyla ‘önşartsız olarak diyalog kurulmasını inatla savunduğunu’ söyledi. Deva “Eğer nükleer bomba ve füze programlarına devam ederlerse bunun sadece düşünülmesi hoş olmayan kaçınılmaz sonuca götüreceğini onlara açık şekilde söyledik” dedi.)

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.