ABD’li aktivist: İran değil, asıl Arabistan dünyaya yönelik tehdittir

  • 21 Eylül 2018
  • 1.464 kez görüntülendi.
ABD’li aktivist: İran değil, asıl Arabistan dünyaya yönelik tehdittir

Amerika yönetiminde kurulan İran eylemi adlı grubun Başkanı Brian Hook’un Hudson düşünce kurumunda İran karşıtı konuşmasının ardından Amerikalı savaş karşıtı aktivistlerden Medea Benjamin Hook’un konuştuğu tribüne çıkarak bu sözlere tepki gösterdi.

Amerikalı savaş karşıtı aktivist Medea Benjamin tribüne çıktıktan sonra beyaz saray yetkililerinin “İran onların gözünde normal bir ülkeye dönüşmeli” yönündeki sözlerine göndermede bulunarak şöyle dedi: Gelin normal ülkelerden söz edelim. Gelin Suudi Arabistan hakkında konuşalım; uluslararası camiaya yönelik en büyük tehdit olan bu ülkeden söz edelim.

Amerikalı savaş karşıtı aktivist Medea Benjamin’in bu sözleri, İran eylemi adlı grubun Başkanı Brian Hook konuşmasında, İran İslam Cumhuriyeti’nin füze denemeleri Bercam nükleer anlaşması Ocak 2016 tarihinde yürürlüğe girdiği günden beri azalmadığını, İran halâ füze gücünü geliştirmeye öncelik verdiğini iddia ettiği bir sırada gündeme geliyor. Amerikalı yetkililerin bu tür iddiaları, Bercam nükleer anlaşmasını gözetlemekle yükümlü olan UAEK şimdiye kadar bir çok raporunda İran İslam Cumhuriyeti bu anlaşmadaki tüm yükümlülüklerine bağlı kaldığını itiraf ettiği halde gündeme geliyor.

Amerika yönetimi, Washington’un en önemli müttefiklerinden biri olan Suud rejimi bölgede savaş çığırtkanlığı, tekfirci teröre destek ve insan hakları ihlallerinde kapkara bir karnesi bulunduğu halde İran İslam Cumhuriyeti’ni savaş çığırtkanlığı yapmak, terör destek vermek ve insan haklarını ihlal etmekle suçluyor. Oysa bugün Suud rejiminin bölgede savaş çığırtkanlığı yapan politikaları ve özellikle Yemen milletine dayattığı savaşta her türlü savaş suçu işlemesi ve Yemenli mazlum çocukları katliam etmesi ve bunun yanında Batılı müttefiklerinden yüzlerce milyar dolarlık silah alımı ve yine bölgede faaliyet yürüten tekfirci terör örgütlerine açık gizli askeri ve mali ve propaganda desteği vermesi Arabistan’ın medeni toplumu ve hükümetin muhalifleri tarafından en çok eleştirilen konulardır. Bu tür yıkıcı faaliyetler Suud rejimi elebaşılarının son aylarda şiddetlendirdikleri faaliyetlerdir ve bu rejimi bölgede barış için harcanan çabaları baltalamaktan başka bir şey yapmadığını ortaya koymaktadır.

BM insan hakları konseyi yüksek komiserliğinin son raporuna göre Suud rejimi ve başını çektiği ittifakın Yemen topraklarına tecavüzü başladığı günden bu yana şimdiye kadar çoğunluğunu kadınların ve çocukların oluşturduğu 17 bin Yemenli sivil hayatını kaybetti, milyonlarca Yemenli vatandaş da mülteci durumuna düştü.

Oysa Amerika Başkanı Donald Trump beyaz sarayda iktidarın başına geçtiği günden bu yana Suud rejimi ile dostane ve yakın ilişkilerini daha da geliştirmeye başladı, öyle ki Başkan seçildikten sonra ilk yurtdışı ziyaretini Suudi Arabistan’a gerçekleştirdi ve bu ziyareti sırasında Washington ve Riyad arasında 110 milyar dolar değerinde devasa bir silah anlaşması imzalandı. Nitekim bugün Amerika yönetiminin Suud rejiminin savaş çığırtkanlığı yapan politikalarına verdiği destek bu rejimi dünyada en büyük insan hakları ihlalcisi yaptı.

Bu arada Amerika’nın müttefiki olan Avrupa ülkeleri de sırf insansever jestlere bürünerek Suud rejiminin Yemen’de işlediği cinayetleri sözlü kınama ile yetiniyor ve bu rejimi sözde silah satışını durdurmak gibi yaftalarla tehdit ediyor, fakat müzakere masasına oturunca da Riyad ile milyarlarca dolar değerinde onlarca askeri anlaşma imzalıyor ve halen de imzalamaya devam ediyor.

Bu bağlamda Almanya’yı örnek vermek mümkün. Son günlerde ifşa edilen bir dizi yeni belge, Berlin yönetiminin Suud rejimine silah satışını durdurduğu iddialarına rağmen Almanya parlamentosu Arabistan ordusuna topçu birliklerinde kullanılan dört adet konum tespit sistemini satmayı onayladığını ortaya koydu.

Bu şartlarda Amerikalı ve Avrupalı utanmaz yetkililer Suud rejiminin cinayetlerine ve tecavüzcü politikalarına göz yumdukları halde İran İslam Cumhuriyeti’ni bölgede savaş çıkarmakla suçlamaya çalışıyor.

Amerikalı savaş karşıtı aktivist Medea Benjamin’in bundan önce de söylediği gibi, Amerikalı yetkililerin istedikleri tek şey, Suud rejiminin paralarıdır, İran konusuna gelince, beyaz saray elebaşıları İran’ın imajını zedeleyerek hedeflerine ulaşmaya çalışıyorlar.

Görünen o ki başta ABD olmak üzere Batı İran İslam Cumhuriyeti’ni tehdit gibi göstermek ve bu bağlamda bir dizi mesnetsiz iddiaları ortaya atmakla bir yandan Suud rejiminin cinayetlerini örtbas etmeye ve öbür yandan Riyad ve bölgedeki diğer bazı Arap rejimleri ile milyarlarca dolar değerinde silah satışı anlaşmalarını imzalamaya ve bu rejimlerin cinayetlerine ortak olmaya devam etmek istiyor.

ABD’li aktivist: İran değil, asıl Arabistan dünyaya yönelik tehdittir Konusuna Ait Etiketler

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.