ABD’nin Arap liderleri Suriye’ye askeri müdahaleye teşvik etme çabası

  • 20 Nisan 2018
  • 1.299 kez görüntülendi.
ABD’nin Arap liderleri Suriye’ye askeri müdahaleye teşvik etme çabası

Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad’ın siyasi ve medya işleri danışmanı Besine Şaban, Amerika Başkanı Donald Trump’ın Amerikalı askerlerin yerine Arap güçlerin konuşlandırılması yönündeki talebine tepki gösterdi.

Besine Şaban işgalci bir devletin başkalarından da gelip bir ülkeyi işgal etmelerini istemesi çok tuhaf ve uluslararası arenada görülmemiş bir durum olduğunu belirtti.

Amerika’nın Wall Street Journal gazetesi geçenlerde ABD Başkanı Trump’ın Amerika’nın Suriye’deki askerlerinin yerini alacak bir Arap gücü kurma peşinde olduğunu yazdı. Gazete Amerika Başkanı Trump’ın başta Suud rejimi ve BAE liderleri olmak üzere bazı Arap liderlerde milyarlarca dolar ödeyerek bu güce katılmalarını ve askerlerini Suriye’ye göndermelerini istediğini belirtti. Trump’ın bu palını Arap ülkelerinde farklı tepkilere yol açtı. Irak milli güvenlik danışmanı Falih Fayyaz, Bağdat yönetiminin resmi tutumu Suriye’ye Arap gücü gündermeye muhalefet etme yönünde olduğunu belirtti. Ancak Suud rejiminin Dışişleri Bakanı Adil Cubeyr Amerika ile eşgüdümülü hareket ederek Riyad’ın terörle mücadele bahanesi ile Suriye’ye askeri güç göndermeye hazır olduğunu açıkladı.

Suriye gelişmeleri, ABD baştanı Trump’ın artık müttefiklerinden bedelini almadan onları savunmak istemediğini gösteriyor. Bu yüzden Washington Suriye’deki askeri gücünü geri çekerek yerlerine Arap ittifakının kuracağı bir gücü yerleştirmek ve bu Arap gücü korumak için de onlardan bedelini almak istiyor.

Gerçekte Amerika Başkanı Trump kasasını daha da doldurmak için Amerika’da Başkan olan bir liderdir ve petrol zengini Arap ülkelerini daha da yağmalamak için her gün yeni bir planı gündeme getiriyor.

Trump geçen gün İngiltere ve Fransa ile birlikte Suriye topraklarına füze saldırısı düzenlediğinde de Amerika’nın bölgedeki müttefikleri sözde Suriye’de istikrarın sağlanması için gereken bedeli ödemeleri gerektiğini açıkladı.

Uzmanlar lise Amerika’nın Suriye için ileri sürdüğü yeni planı çok muğlak olduğunu ve bu da ABD elebaşılarının hala Suriye meselesinde şaşkınlık yaşadığını ve bu da Suriye’de durumun daha da komplike hale geleceğinin işareti olduğunu belirtiyor.

Her halükda böyle bir gücün Suriye’ye girmesi bağımsız bir ülkenin milli egemenliğinin ihlalidir, özellikle böyle bir girişim BM güvenlik konseyinin izni olmadan yapılmak istenmektedir.

Arabistan’ın Suriye’ye doğrudan askeri müdahalede bulunma çabası, Suud rejimi korsan İsrail ve bazı Batılı devletlerle birlikte Suriye’de Beşar Esad liderliğindeki yasal yönetime karşı kurulan tüm kumpaslara ortak olduğu bir sırada gündeme geliyor. Nitekim bu zümrenin çıkardığı fitne ve komplocu müdahaleleri yüzünden Suriye milleti ve devleti 2011 yılından beri ithal teröristlerle savaşmak zorunda kalarak derin bir krizle uğraşmaktadır. Gerçi Suriye milleti ve devleti Beşar Esad liderliğinde ve bölgedeki direniş cephesinin destekleri ile düşmanların tüm komplolarını etkisiz hale getirmişti. Nitekim bölgedeki gerici Arap rejimleri Suriye’de destekledikleri teröristler bozguna uğradıktan sonra bu ülkeye doğrudan askeri müdahalede bulunarak destekledikleri teröristlerin tam hezimitini önlemeye çalışıyor. Bu arada Yemen bataklığına saplanan Suud rejimi Suriye’de de tüm siyasi ve askeri hedeflerinde bozguna uğradığı için kamuoyunu saptırmak istiyor ve bu yüzden sonuçlarını düşünmeden Amerika ile bölgede bu yeni maceracılığına atılmaya hazırlanıyor.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.