ABD’nin İran karşıtı yaptırımlarına tepkiler yağdı

  • 23 Nisan 2019
  • 1.179 kez görüntülendi.
ABD’nin İran karşıtı yaptırımlarına tepkiler yağdı

ABD’nin İran’ın petrol müşterileri için verdiği muafiyeti artık uzatmayacağını açıklamasının ardından muhtelif ülkelerden ve şahsiyetlerden tepki ve eleştiriler geldi. Türkiye, ABD’nin bu kararını “kabul edilemez” niteldi. Irak’tan “İran’ın doğalgaz ve elektriğine ihtiyacımız” var açıklaması geldi. Çin, ABD’nin tek taraflı yaptırımlarını reddetti.

Beyaz Saray’dan yapılan yazılı açıklamada, “ABD Başkanı Donald Trump, Mayıs başında süresi dolan muafiyetleri uzatmama kararı verdi. Bu karar, İran’ın petrol ihracatını sıfırlamayı ve ülkenin ana gelir kaynağını sınırlamayı hedeflemektedir” ifadeleri yer almıştı.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, ABD’nin İran’a yönelik yaptırımlardan muaf tuttuğu ülkeler için verdiği süreyi uzatmama kararına ilişkin, “İran ortaklarıyla temas halinde ve buna göre karar alacak” dedi. Sözcü, ABD’nin bu kararlarının bir değeri olmadığını da vurguladı.

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da ABD’nin muafiyeti uzatmama kararına sert tepki göstererek, bu kararı “haddini aşmak” olarak niteledi.

Çavuşoğlu, ABD yönetiminin, daha önce İran petrol yaptırımlarından muaf tutulan 8 ülkeye yeni muafiyet hakkı verilmeyeceğini açıklamasının ardından Twitter hesabından paylaşımda bulundu.

Çavuşoğlu paylaşımında, “ABD’nin İran’dan petrol ithali yasağına getirilen muafiyetlere son vermesi bölgesel barış ve istikrara hizmet etmeyecek ve İran halkına zarar verecek. Tek taraflı yaptırımları ve komşularımızla nasıl ilişki kuracağımız konusundaki dayatmaları kabul etmiyoruz.” ifadelerini kullandı.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü da, ABD’nin İran yaptırımlarında muafiyete son vermeyi planladığı yönünde çıkan haberlere ilişkin açıklama yaptı.

“Tele Sur” kanalının haberine göre, Çin-İran ilişkilerinin yasalara dayandığını belirten Çinli yetkili, “Pekin, her zaman ABD’ın İran’a karşı tek taraflı yaptırımlarına karşı çıkmıştır.” dedi.

Pakistan Başbakanı İmran Han da dün Tahran’daki görüşmeleri sırasındaki açıklamalarıyla Pakistan’ın yaptırımlara rağmen İran ile ilişkileri ve münasebetlerinin güçlendirileceğini belirtti.

Lübnan Hizbullah Hareketi Genel Sekreteri Seyyid Hasan Nasrullah’tan da ABD’nin İran müşterileri için muafiyeti uzatmama kararına tepki geldi.

Nasrullah, dünya halklarının Amerika’nın İran aleyhindeki siyasetlerine karşı olduğunu ve artık ABD’nin bu gibi siyasetlerine karşı devletlerin ve uluslararası toplumun mücadele etmesi gerektiğini söyledi.

Nasrullah, ABD’nin teröristlerin asıl hamisi olduğunu belirterek, ABD’nin binlerce sivili öldürmesine rağmen terörizmle mücadele ettiğini ileri sürdüğünü, diğer yandan Kudüs ve Golan’da ırkçı İsrail’in siyasetlerini tanımasının da ABD’nin kanun tanımazlığının açık göstergesi olduğunu bildirdi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.