ABD’nin nükleer anlaşma ihlalleri BMGK’ya taşınmalı

  • 15 Ekim 2017
  • 1.046 kez görüntülendi.
ABD’nin nükleer anlaşma ihlalleri BMGK’ya taşınmalı

İran İslami Şura Meclis Başkanı Ali Laricani, Moskova’da Kazakistan Parlamento Meclisi Başkanı Nurlan Nigmatulin ile bir araya gelerek gündemdeki konuları görüştü.

İran İslami Şura Meclis Başkanı Ali Laricani, Moskova’da Kazakistan Parlamento Başkanı Nurlan Nigmatulin ile bir araya geldi.

Laricani bu görüşmede, Kazakistan’ın bölgedeki önemli rolüne dikkati çekerek şunları kaydetti: Bu ülkenin uluslararası denklemlere yönelik adil ve bağımsız bakışı, Kazakistan’ı bölgede kilit bir ülke haline getirmiştir. Bunun yanı sıra Kazakistan, Suriye’deki terörizm sorunun ortadan kaldırılması yönünde elinden geleni yapmıştır.

Amerikan yetkililerin son aylarda nükleer anlaşmayla ilgili öne sürdüğü açıklamalarının BM’nin saygınlığı ve meşruiyeti için kaygı verici olduğunu belirten Laricani, “ABD, bu konuya daha fazla odaklandığı takdirde anlaşma bozulup bölgedeki sorunlar karmaşık bir hale dönüşebilir” değerlendirmesini yaptı.

Laricani, ABD’nin son aylarda defalarca anlaşmayı ihlal ettiğini ifade ederek, sözlerine şöyle devam etti: Kanaatimce ABD’nin uluslararası düzeydeki çok taraflı anlaşmaya bağlı kalmaması BMGK’da ele alınarak kınanmalı. Avrupa Birliği hatta İngiltere bile ABD’nin izlediği bu tutumuna karşıdır. ABD’nin tek başına hareket etmesi durdurulmazsa ciddi sıkıntılar ortaya çıkabilir. Öte yandan Washington yönetimi Paris İklim Anlaşması ile BM Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’den de çıktı. Bu konu düzensizliğin oluşmasına sebep olabilir.

Parlementolar arasındaki ilişkilerin büyük önem taşıdığını kaydeden Ali Laricani, “İki ülke arasındaki ekonomi alanında gereken zeminin oluşturulduğu için ticaret ve yatırm gibi konuları ön planda tutmalıyız” açıklamasını yaptı.

Kazak yetkili de sözü geçen görüşmede, ülkesinin nükleer anlaşmadan yana olduğunu dile getirerek, İran’la tüm alanlarda işbirliğini geliştirmek istediğini söyledi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.