Abdullahiyan: Direnişin zayıflatılması, Amerika’nın Suriye’deki asıl amacıdır

  • 01 Ağustos 2016
  • 810 kez görüntülendi.
Abdullahiyan: Direnişin zayıflatılması, Amerika’nın Suriye’deki asıl amacıdır

İran İslami Şura Meclisi Başkanı Uluslararası İşler Yardımcısı, Amerikalıların Suriye’deki asıl amaçlarının, direnişin zayıflatılması ve Beşar Esad iktidarının devrilmesi olduğunu bildirdi.

İran Devlet Televizyonu 2. Kanalı’na konuşan İran İslami Şura Meclisi Başkanı Uluslararası İşler Yardımcısı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Amerika’nın savaş alanında elde edemediklerini baskı uygulayarak elde etmeye çalıştığını hatırlatarak, Amerikan Başkanlık seçimlerinin yaklaşması sebebiyle Beşşar Esad’ın devre dışı bırakılmak istendiğini dile getirdi.

Kimsenin Suriye dışından bu ülkenin kaderi konusunda söz söylemeye hakkı olmadığını vurgulayan Emir Abdullahiyan, Suriye halkının kendi geleceklerini en iyi şekilde belirleyebileceklerinden emin olduğunu ifade etti.

BM Suriye Özel temsilcisi Staffan’ın Tahran ziyaretine de değinen Abdullahiyan, son haftalarda Amerika ile Rusya arasında Suriye konusunda hızlı bir diplomasi trafiği yaşandığını ve Amerikalıların, 18 aylık siyasi süreç sonucu Suriye konusunda kendileriyle birlikte hareket etmesi ve Beşar Esad’ın iktidardan uzaklaştırılması hususunda Rusları ikna etmeye çalıştıklarını

Suudi Arabistan ve İran ilişkilerine değinen Emir Abdullahiyan, “Suudiler Yemen’e saldırarak stratejik bir hata yaptı. Şeyh Nimr’i idam etmelerinin sebebi ise ülke içindeki muhalefeti bir düşmana karşı birleştirme amacı güttüğü besbelliydi” diye konuştu.

Suudi Arabistan’ın Irak’ta büyükelçiliğinin açılmasından beri Şii, Kürt ve Sünniler arasında ihtilafların körüklenmeye çalışıldığını söyleyen Cumhurbaşkanı Yardımcısı, Yemen savaşında Suudilerin yenik düşeceğinin altını çizdi.

Hüseyin Emir Abdullahiyan ayrıca İran Dışişleri Bakanı Zarif’in Nijerya ziyaretine değinerek, Şehy Zakzaki konusunun İran’ın diplomatik önceliklerinden olmaya devam ettiğini söyledi.

Bahreyn’in durumuna da işaret eden Emir Abdullahiyan, halk ile devlet arasında ciddi bir uçurum oluştuğunu ve Şeyh Ali Salman’ın tutuklanmasının bunun en belirgin göstergesi olduğunu ifade etti.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.