Abuja’daki Protestolar Şeyh Zakzaki Serbest Bırakılana Kadar Devam Edecek

  • 03 Ekim 2016
  • 1.026 kez görüntülendi.
Abuja’daki Protestolar Şeyh Zakzaki Serbest Bırakılana Kadar Devam Edecek

Nijerya İslami Hareketi Sözcüsü İbrahim Musa İrna Haberle yaptığı röportajda Şeyh Zakzaki’nin son durumu ve serbest bırakılması için yürütülen çalışmalara değinerek şunları söyledi: “22 Eylül’de Nijerya İslami Hareketi ve Şeyh Zakzaki’yi destekleyenler, ülkenin başkenti Abuja’ya doğru hareket ettiler ve Abuja halkı ile birleşerek şehrin merkezi bir bölgesinde barışçıl protesto gerçekleştirdiler ama Nijerya ordusu ve polis kuvvetleri hemen olaya müdahale edip, protestoyu kuşattılar.”

Abuja’daki barışçıl protestolar bastırıldı

Nijerya İslami Hareketi Sözcüsü sözlerine şöyle devam etti: “Nijerya kuvvetleri halkın üzerine göz yaşartıcı bomba attı ve birçok kişinin yaralanmasına neden oldu ama protestolar, daha önceden belirlenen noktalara ulaşana kadar devam etti ve bu noktalara ulaşılmasıyla birlikte halk dağıldı. Protestolarda Nijerya İslami Hareketini destekleyen bazı kişiler geçici olarak tutuklandı. Aynı zamanda protestolara katılmak üzere Abuja’ya girmek isteyen 12 kişi de şehre girmeden önce kontrol noktasında Nijerya emniyet güçleri tarafından tutuklandı ve bu kişiler şartlı olarak serbest bırakılmadan önce 5 gün hapse atıldılar.”

İbrahim Musa aynı zamanda Abuja’da Şeyh Zakzaki ve tutuklu bulunan diğer Şiiler için yapılan barışçıl protestolar hakkında şunları söyledi: “ Adamawa ve Gombe şehirlerinden yüzlerce kişi Nijerya İslami Hareketinin barışçıl protestolarına katılmak için gece yola çıkmışlardı ama Nijerya kuvvetleri bu kişilere engel oldu ve bu kişilerden birçoğunu tutukladı ve ertesi gün polis güçleri bu kişileri şehirlerine gönderdi. Nijerya İslami Hareketi bir bildiri yayınlayarak polis kuvvetlerinin protestoculara düzenlediği saldırının yasa dışı olduğunu açıkladı ve bunun ülkenin anayasasına aykırı olduğunu belirtti.”

İbrahim Musa, Şeyh Zakzaki ve beraberindekilerin tutukluluk süresinin uzama sebebi ve mahkeme hakkında şunları söyledi: “Nijerya İslami Hareketinin karşı karşıya kaldığı sorun, ülkedeki resmi tatillerdi. Tabii 20 Eylül’de mahkemenin bir oturumu düzenlendi ama ikinci oturum 5 Ekim 2016 tarihine ertelendi.

Kaduna şehrinde tutuklu bulunan 191 Nijerya İslami Hareketi üyesinin mahkemesi 26 Eylül’de gerçekleşti ama dosyaların incelenmesi için mahkeme ertelendi.”

Nijerya İslami Hareketi Sözcüsü barışçıl protestoların devam edeceği konusunda da şu açıklamalarda bulundu: “Şimdiye kadar Nijerya’nın çeşitli şehir merkezlerinde birçok barışçıl protesto gerçekleşti. Ülkenin kuzey şehirlerinden 18’inde protesto düzenledik ve bu protestolara devam edeceğiz ve bu gün protestolarımızı Abuja’nın çeşitli bölgelerine taşıdık ve bu protestoları isteklerimize ulaşana kadar sürdüreceğiz.”

İbrahim Musa, Nijerya İslami Hareketi’nin geleceği hakkında şu ifadelerde bulundu: “ Biz geleceğe dair ümitliyiz ve Allah’ın bize zalimler karşısında yardım edeceğine inanıyoruz. Şeyh Zakzaki ve Nijerya İslami Hareketinin istismar edilmesi bir ilk değildir ama her zaman nihai zafere ulaşan biz olduk ve bu defa da yine kazanacağız. Çünkü hakkın ve Ehl-i Beyt (as)’ın yanında yer aldık.

Şeyh Zakzaki’ye hiçbir suçlamada bulunulmadı

Nijerya İslami Hareketi Sözcüsü son olarak şunları söyledi: “Geçen 9 ay boyunca Şeyh Zakzaki’ye hiçbir suçlamada bulunulmadı ve hükümet onu suçlayamaz. Hükümetin onu serbest bırakmaktan başka çaresi yoktur. Tıbbi bakım, Şeyh Zakzaki’nin doğal hakkıdır ve Şeyh Zakzaki maalesef gözünün birini tutuklama sırasında Nijerya emniyet güçlerinin saldırısı sonucu kaybetmiştir ve şu an kör olmak üzeredir. Şeyh Zakzaki’nin eşinin de acil bir şekilde tedavi edilmeye ihtiyacı vardır. Çünkü omuriliğinin yakınlarına isabet eden mermi henüz çıkarılmamıştır.”

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.