Afganistan’da meydana gelen 7,5 büyüklüğündeki depremde ölenlerin sayısı 261’e yükseldi

  • 27 Ekim 2015
  • 890 kez görüntülendi.
Afganistan’da meydana gelen 7,5 büyüklüğündeki depremde ölenlerin sayısı 261’e yükseldi

Afganistan ve Pakistan’da ölenlerin sayısı 261’e yükseldi. Enkaz altında kalanları bulmak için arama kurtarma çalışmaları devam ediyor. Deprem Hindistan ve Tacikistan’da da hissedildi.

Afganistan’da meydana gelen 7,5 büyüklüğündeki deprem sonucu Afganistan ve Pakistan’da ölenlerin sayısı 261’e yükseldi.

Pakistanlı yetkililer, ülkenin kuzeyindeki Dir, Pencap, Hayber Paktunhuva, Gigit Baltistan, Keşmir ve Peşaver bölgelerinde 186 kişinin yaşamını yitirdiğini, binin üzerinde yaralı olduğunu açıkladı.

Merkez üssü Afganistan’ın başkenti Kabil’in 254 kilometre kuzeydoğusundaki Hindukuş Dağları olan ve yerin 212,5 kilometre altında meydana gelen depremin ardından Pakistan’ın kuzey kısmında çok sayıda evin yıkıldığı, enkaz altında kalanların bulunması için arama kurtarma çalışmalarının devam ettiği belirtildi.

Yetkililer, halkı 24 saat içinde artçı şokların meydana gelebileceği, hasar gören evlere girilmemesi gerektiği konusunda uyardı. Ülke genelinde olağanüstü hal ilan edildi.

Genelkurmay Başkanı General Raheel Şerif, ordu mensuplarına, talimat beklemeden depremden etkilenen bölgelere gitmeleri yönünde talimat verdi.

Enerji ve iletişim hatlarının hasar görmesi nedeniyle bazı bölgelere elektrik verilemiyor ve iletişim kurulamıyor. Pakistan ile Çin arasındaki Büyük Karakurum karayolunun da depremin neden olduğu heyelanlar yüzünden trafiğe kapandığı belirtildi.

Afet Yönetim Merkezi Sözcüsü Ahmed Kamal, depremden en çok Hayber Paktunhuva’nın etkilendiğini kaydetti. Dağlık bölgedeki köylerde kerpiçten evlerin yerle bir olduğu sanılıyor.

Peşaver sakinlerinden Sabir Hüseyin, “Önce ne olduğunu anlamadık. Sonra deprem olduğunu fark ettik. Her şey sallanıyordu. Kızımı ve eşimi alıp dışarı kaçtım” dedi.

Pakistan’da 8 Ekim 2005’te meydana gelen 7,6 büyüklüğündeki depremde 75 bin kişi yaşamını yitirmişti.

Afganistan’da deprem sonucu 75 kişi öldü, 300’den fazla kişi yaralandı.

Bir dakikadan uzun süren deprem, başkent Kabil’de halkın panik içinde sokaklara fırlamasına neden oldu.

Sağlık Bakanlığı, tıbbi birimlerin depremden en çok etkilenen bölgelere sevk edildiğini, ülke genelinde hastanelerde alarm durumuna geçildiğini açıkladı.

Çok sayıda evin yıkılmasına yol açan deprem, enerji ve iletişim hatlarına da zarar verdi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.