Ahundi: İran her zaman Ortadoğu’nun denge noktası olmuştur

  • 01 Şubat 2016
  • 743 kez görüntülendi.
Ahundi: İran her zaman Ortadoğu’nun denge noktası olmuştur

Abbas Ahundi, ‘Şafakta 10 Gün’ kutlamaları çerçevesinde yaptığı açıklamada, “İran her zaman Ortadoğu’nun denge noktası olmuş. Bazı dünya güçleri ve onların içerideki elemanları İran’ı merkez konumdan uzaklaştırmak isteseler de yine İran’ın bölgenin denge noktası olarak eski konumuna döndüğünü söyleyebiliriz” dedi.

Varılan anlaşmalara göre Avrupalılar tarafından 118 adet uçağın İran’a ithal edileceğini belirten Bakan Ahundi, bu anlaşmaların süresinin en az 16 yıl olacağını ve bunun da dünyanın bir kez daha İran İslam İnkılabı’nı resmiyete tanıdığının bir göstergesi olduğunun altını çizdi.

Anlaşmaların süresinin 20 yıl olmasının İran’ın güvenli ve istikrarlı bir ülke olduğunun işareti olduğunu kaydeden bakan Ahundi, bunun da İran’ın bölgenin denge noktası haline geldiğinin apaçık bir örneği olduğunu vurguladı.

Tarihi İpek Yolu’nun İran’dan geçmesinin tesadüften ziyade İran’ın uygarlık ve stratejik konumundan kaynaklandığını açıklayan Ahundi, “Günümüzde de yeni İpek Yolu’nun kurulmasını planlıyoruz ve bu bağlamda bölgenin hava sanayinin odak noktası olarak Tahran’ı kalkındırmak istiyoruz” açıklamasında bulundu.

Yaşanan gelişmelerin İran’ın tarihi konumuna geri döneceğini gösterdiğine değinen Ahundi, İran’ın kapısının bütün bölge halklarına açık olduğunu ve bütün güçlerin İran’ın güvenliğinin bölge halkları güvenliği ile içselleştiğini kabul ettiklerini ifade etti.

Ahundi konuşmalarının sonunda, “Dolayısıyla İran bölgesel güvenliğin sağlayıcılarından biri olarak kazan-kazan ilkesine dayalı bir ilişki kurulmasından yanadır. Üstelik İran’ın zafer ve gelişmesi bölge halklarına tehdit gibi sayılmamalıdır” diye ekledi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.