Ali Şemhani: İran’ın füze kabiliyeti savunma amaçlıdır

  • 02 Haziran 2018
  • 1.249 kez görüntülendi.
Ali Şemhani: İran’ın füze kabiliyeti savunma amaçlıdır

İran Milli Güvenlik Yüksek Konseyi Sekreteri Şemhani, Şark gazetesine verdiği röportajda gündemdeki son gelişmeleri değerlendirdi.
Milli Güvenlik Yüksek Konseyi Sekreteri Ali Şemhani, İran’da yayınlanan Şark gazetesine verdiği röportajda gündemdeki son gelişmeleri değerlendirdi.

İran’ın füze kabiliyeti konusunda Şemhani, “Ülkenin bu kabiliyeti, 8 yıllık Kutsal Savunmanın tecrübelerine dayanmaktadır. Aynı zamanda İran’a olan tehditlere karşı uyumludur ve savunma doktrimiz çerçevesinde tamamen caydırıcı ve savunma amaçlıdır. Bunun yanı sıra hiçbir ülke için tehdit edici değil ve gelecekte de bu mantığı takip edecektir.” dedi.

Şemhani şöyle devam etti: İran’ın bölgesel politikasının ana temelini, bölge dışı güçlerin istikrarsızlaştırıcı varlığına karşı durma, bölgedeki masum insanları savunma ve terörizmle mücadele oluşturmaktadır.

Irak hakkında Şemhani, şu açıklamalarda bulundu: İran İslam Cumhuriyeti’nin, Irak’taki başbakanlık ve cumhurbaşkanlığı için olası seçeneklerle ilgili herhangi bir yorumu bulunmamaktadır. İran olarak bu ülkedeki siyasi grupların olgunluğunun yeni cumhurbaşkanı ve başbakanının seçilmesi için en iyi temel olduğuna inanıyoruz. Bana göre; kapsayıcı, güçlü ve bağımsız bir hükümetin oluşumu, DEAŞ sonrası Irak’taki kalkınma ve ilerleme sürecinin başlangıcı için en önemli gerekliliktir. Dolayısıyla eskisi gibi Iraklı kardeşlerimizin yanında duracağız ve herhangi bir yardım ve danışmanlık vermekten kaçınmayacağız.

Şemhani,Suriye ile ilgili olarak, “Suriye ordusunun sahada elde ettiği son başarılar gelecekte güvenlik denklemleri üzerinde stratejik bir etkiye sahip olacaktır” değerlendirmesini yaptı.

İran’ın Suriye’deki varlığı konusunda öne sürülen iddalara ilişkin Ali Şemhani, “İranlı askeri danışmanlar Suriye hükümetinin talebi üzerine terörle mücadeleye yardım etmek amacıyla bu ülkede sınırlı olarak bulunmaktadır. İran İslam Cumhuriyeti, Suriye’nin güvenliğini, kendi güvenliğine eşdeğer olarak görmekte. Dolayısıyla bu ülkede istikrarın sağlanması İran için de büyük bir kazanım olarak sayılmaktadır. İranlı askeri danışmanlar, Suriye kuvvetleri ile aynı safta ve terörist örgütlere karşı operasyonlarda tam bir uyum içindeler” ifadelerini kullandı.

İran Milli Güvenlik Yüksek Konseyi Sekreteri, “Suriye’nin güneyinde İran’ın varlığı söz konusu değil ve burada yürütülen operasyonlarda İranlı askeri danışmanlar herhangi bir rol oynamamıştır” diye konuştu.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.