Ali Şemhani: Uluslararası Camianın en büyük görevi terörizm ve hamisi ülkelerle mücadeledir

  • 28 Ağustos 2016
  • 749 kez görüntülendi.
Ali Şemhani: Uluslararası Camianın en büyük görevi terörizm ve hamisi ülkelerle mücadeledir

İran İslam Cumhuriyeti Milli Güvenlik Konseyi Genel Sekreteri Ali Şemhani, uluslararası camianın görevinin terörizm ve onu destekleyen ülkelerle mücadele olduğunu söyledi.

Hindistan’da temaslarda bulunan Şemhani, Hindistan Milli Güvenlik Müşaviri Ejit Dual ile yaptığı görüşmede bazı bölgesel ve uluslararası güçlerin İran ve Hindistan’ın yakın ve yapıcı ilişkilerinden rahatsızlık duyduklarını belirterek, tarafların karşılıklı iyi ilişkileri hususunda dikkatli olmasını istedi.

Başbakan Narendra Modi ile dün yapılan görüşmesinin olumlu ve yapıcı olduğunu vurgulayan Şemhani, iki ülkenin ilişkilerinin yeni boyuta geldiğini belirtti.

İran’ın, Tahran-Yeni Dehli ve Moskova eksenli terörizmle mücadele ve Afganistan’da huzur ve güvenliğin sağlanmasına yardımcı olmak için hazır olduğunu belirten Şemhani, ‘’Ortak çabalarla bölgedeki bazı tarihi ve siyasi sorunlar çözülmeli ve tüm bölge güçlerinin sorumluluk içinde rollerini ifade ederek bölgenin sosyal, ekonomik ve kültürel ilerlemesi sağlanmalı’’ diye konuştu.

İki ülkenin ortak tehditle mücadele için siber alanda ve bilgi paylaşımındaki potansiyellerine değinen Şemhani, Hindistan’ın yeni ekonomik güç olduğunu ve iki ülke ekonomilerinin birbirinin tamamlayıcısı olduğunu ifade etti.

İran’in Çabahar limanının bölgesel işbirliği alanında bir sembol olabileceğini ifade eden Şemhani, ‘’Bu liman etkili bir eksen olarak siyasi, güvenlik ve ekonomik alanlarından bölge ülkeleri arasında işbirliğine sahne olabilir’’ dedi.

Dual da yaptığı açıklamada ülkesinin siber alanda İran ile stratejik işbirliğine hazır olduğunu belirterek İran ve Hindistan’ın enerji alanındaki işbirliğinin önemli olduğunu ve tarafların menfaatlerini temin edebileceğini söyledi.

İki ülkenin sürekli siyasi istişarelerini desteklediğini ifade eden Dual, Hindistan’ın, Tahran-Moskova ve Yeni Dehli bölgedeki güvenlik konularından stratejik müzakerelerine destek verdiğini söyledi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.