Almanya: İran’la müzakerede oyunun sonuna geldik

  • 28 Mart 2015
  • 1.036 kez görüntülendi.
Almanya: İran’la müzakerede oyunun sonuna geldik

Almanya Dışişleri Bakanı Steinmeier İran’la nükleer müzakereler konusunda sona gelindiğini söyledi.

Almanya Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier, İran ile nükleer müzakereleri İsviçre Alpleri’nin tepesine tırmanmaya benzeterek, “10-12 yıllık görüşmelerin ardından oyunun sonuna yaklaştık” dedi.

İran ile 5+1 ülkeleri arasında yürütülen nükleer müzakereler kapsamında İsviçre’nin Lozan kentine gelen Steinmeier, gazetecilere konuştu.

“İran ile 10-12 yıllık nükleer müzakerelerin ardından oyunun sonuna yaklaştık” diyen Steinmeier, şunları söyledi:

“İran ile nükleer müzakereler, İsviçre Alpleri’nin tepesine tırmanmaya benziyor. Tepeye ulaşmak en zorudur. Son 12 ayda geldiğimiz noktaya ve tarafların ortaya koyduğu ciddi iradeye bakıldığında anlaşmaya varma çabalarımızdan vazgeçmiyoruz. Özellikle de o bölge dikkate alındığında bölgede barışın olduğunu söylemek pek mümkün gözükmüyor. İran ile varılacak bir anlaşma bölgede barışa katkıda bulunacak.”

İran’ın nükleer programına ilişkin müzakerelerin yeni turu ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve İran Dışişleri Bakanı Zarif arasında perşembe günü yeniden başlamıştı.

Steinmeier’den yaklaşık iki saat önce görüşmelerin yapıldığı otele gelen Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius da basına yaptığı açıklamada, “İran’ın barışçıl bir nükleer programa sahip olma hakkı var ancak atom bombasına değil. Sağlam bir anlaşmaya varılması arzusu ile buraya geldim. Bu nedenle varılacak anlaşmanın içeriği takviminden daha önemli” demişti.

İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond’ın da görüşmelere katılmak üzere bu akşam Lozan’a gelmesi öngörülüyor. Rusya ve Çin dışişleri bakanlarının da yarın nükleer müzakerelere katılması bekleniyor.

İran ile BM Güvenlik Konseyi’nin daimi üyeleri ABD, Rusya, İngiltere, Fransa ve Çin ile Almanya’dan oluşan 5+1 ülkeleri arasında yürütülen nükleer müzakerelerde 31 Mart’a kadar çerçeve anlaşmaya varılması hedefleniyor. İran’ın nükleer kapasitesiyle ilgili görüşmelerde daha önce nihai anlaşmaya ulaşılamamış, müzakereler 1 Temmuz 2015 tarihine kadar uzatılmıştı.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.