Almanya Kuzey Irak’a askeri desteğini artırıyor

  • 11 Aralık 2014
  • 814 kez görüntülendi.
Almanya Kuzey Irak’a askeri desteğini artırıyor

Alman Federal hükümetinin Kuzey Irak’ta Kürt savaşçıları eğitme çalışmasını genişleterek bölgeye silahlı asker de göndermeyi planladığı, bunun için Federal Parlamentonun da onayını almak istediği bildirildi.

Alman basınında çıkan haberlere göre, Federal hükümet önümüzdekin yılın başında Kuzey Irak’a daha çok Alman askeri gönderecek. Erbil’de Kürt savaşçılara verilecek askeri eğitimle, mayın arama ve etkisiz hale getirme araçlarının nasıl kullanıldığı öğretilecek.

Federal Ordu, Kuzey Irak’a daha önce bir miktar silah göndererek, bölgedeki peşmergelere bu silahların nasıl kullanılacağını öğretti. Ekim ayı sonunda bölgede incelemeler yapmak üzere Almanya’dan bir uzman ekip gönderildi. Federal hükümet tarafından gönderilen uzmanlar, Almanya’nın Kuzey Irak’taki askeri görevini genişletme konusunda bir değerlendirme yaptılar.

Almanya’nın Kuzey Irak’taki askeri görevini genişletmesi hakkında ilgili bakanlıklardan henüz bir açıklama yapılmadı. Savunma Bakanı Ursula von der Leyen, Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, Federal Adalet Bakanı Heiko Maas ve Federal İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere, bugün Berlin’de yapılacak Federal hükümet kabine toplantısı yanısıra biraraya gelerek konuyu görüşecekler.

‘Bild’ gazetesinin verdiği bilgiye göre Savunma Bakanlığının konuyla ilgili değerlendirmesinde, Kuzey Irak’taki askeri görevin genişletilmesi için Federal Anayasada bir değişiklik yapılabileceği dile getirildi.

Irak ve Suriye’deki IŞİD terör örgütü ile mücadele konusunda Federal hükümetin hukuken Federal Meclis’ten ya da BM’den onay almasına gerek görülmüyordu. Federal Adalet Bakanı Maas ve Federal İçişleri Bakanı De Maiziere’nin, IŞİD’le mücadele görevinin Federal Anayasa’ya uyup uymadığını kontrol etmeleri yeterliydi. Kuzey Irak’taki askeri görevin genişletilmesi için 17 Aralık’ta Federal Parlamentoda oylama yapılması bekleniyor.

 

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.