Amerika, İsrail’i yeni savaş silahları veriyor

  • 17 Eylül 2016
  • 1.287 kez görüntülendi.
Amerika, İsrail’i yeni savaş silahları veriyor

Amerika, İsrail’e modern savaş silahları vereceğini bildirdi.

İRNA’nın verdiği habere göre Amerika İsrail’e ilk etapta F 15 savaş uçaeklarıyla, C-130 lüks askeri nakliye uçakları ve akıllı bombalar verecek. Bu silahlar son dönemde Amerika ile siyonist İsrail arasında imzalanan askeri ve güvenlik yardımı anlaşması kapsamında verileceği belirtilmiştir.

ABD’nin İsrail’e 10 yılda 38 milyar dolarlık askeri yardım yapmasını öngören ve aylarca müzakere edilen anlaşma iki ülke yetkilileri tarafından Washington’da imzalanmıştı.

ABD Başkanı Barack Obama, anlaşmanın imzalanmasının ardından yaptığı yazılı açıklamada, ülkesinin 2019-2028 dönemindeki 10 yılda İsrail’e 33 milyar dolar askeri finansman ve 5 milyar dolar füze savunma finansmanı olmak üzere toplam 38 milyar dolarlık yardımda bulunacağını ifade etti. ABD’nin İsrail’in savunmasına olan ‘sarsılmaz taahhüdünü’ vurgulayan Obama, ‘Yeni mutabakat ABD tarihinde tek seferde yaptığı en büyük askeri yardım sözüdür’ ifadesini kullandı.

ABD ve İsrail arasında 2007’de yapılan son anlaşma 30 milyar dolarlık toplam yardım içeriyordu. ABD yönetimi, İsrail’e 2009’dan bu yana 23.6 milyar dolar askeri finansman, 3.4 milyar dolar da füze savunma finansmanı sağladı.

Yeni anlaşmayla 2019’dan itibaren ABD, İsrail’e 10 yıl boyunca her yıl 3.8 milyar dolarlık yardımda bulunacak. Yardım sayesinde İsrail, yeni nesil F-35’lerin alınması dahil olmak üzere savaş uçağı filosunu yenileyebilecek ve füze savunmasını güçlendirebilecek.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, İsrail’in ABD yardımını kullanarak 33 adet F-35 uçağı almasının planlandığı, ilk uçağın aralıkta teslim edilmesinin beklendiği ifade edildi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.