Amerika, Türkiye ve Arabistan, Suriye’nin Siyasal ve Güvenlik Dosyasında Etkili Olabilecek Durumda Değildir

  • 18 Şubat 2017
  • 1.058 kez görüntülendi.
Amerika, Türkiye ve Arabistan, Suriye’nin Siyasal ve Güvenlik Dosyasında Etkili Olabilecek Durumda Değildir

Batı Asya konuları uzmanı Sadullah Zarei basına verdiği röportajda, Amerika İstihbarat Teşkilatı Başkanı (CIA) Mike Pompeo’nun Arabistan ve Türkiye’ye gerçekleştirdiği ziyaretlere değindi ve şunları söyledi: “Amerika İstihbarat Teşkilatı Başkanının Türkiye’ye geliş gidişleri ciddi bir konu değildir. Böylesi durumlarda medyanın dikkatini çeken şey, bu ziyaretlerin bazı açıklamalarla ve Amerika yetkililerinin resmi tutumlarıyla eş zamanlı olmasıdır.

Bu ziyaret, Amerikalıların Türkiye ve Rusya ile koordine halinde Suriye’de ciddi bir eylemde bulunmaktan bahsettiği bir dönemde gerçekleşmiştir. Bu ziyaret, Suudilerin Trump Hükümetinin Suriye’deki planlarında rol oynamak istediğini göstermektedir. Aslında bu ziyaretler Arabistan’ın Amerika’nın yeni planında rol oynamasının ya da en azından böyle gösterilmesinin kabul edildiği anlamına gelmektedir.”

Batı Asya konuları uzmanı röportajın devamında, “acaba bu görüşmelerin ana ekseni Suriye’de tampon bölge oluşturulması olabilir mi?” şeklindeki soruya şöyle yanıt verdi: “Suriye’de tampon bölge oluşturulmasının önünde birçok engel vardır. Eğer bu ziyaretlerde Amerikalı ve Suudi yetkililer arasında bu konuda bir görüşme gerçekleştiyse, bunlar ön konuşmalardır ve ön konuşmalar ve karar alma ve uygulama arasında uzun mesafe vardır.”

Sadullah Zarei son olarak bu görüşmelerin gelecekteki Suriye barış görüşmelerine etkisi hakkında şu hatırlatmalarda bulundu: “Suriye dosyası, bu yetkililerin ciddi bir etki bırakamayacakları bir dosyadır. Bu müzakereler yeni dönemde daha ciddi etki bırakma doğrultusunda çaba gösterilmesi için bir başlangıç olabilir. Amerika, Türkiye ve Arabistan, Suriye’nin siyasal ve güvenlik dosyasında kesin bir etki bırakabilecek durumda değillerdir.”

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.