Amerika Yemen’de Savaş Suçu İşliyor

  • 06 Kasım 2016
  • 1.818 kez görüntülendi.
Amerika Yemen’de Savaş Suçu İşliyor

Amerika merkezli National dergisi, Arabistan’ın Yemen’e yönelik saldırılarını Amerika’nın yardımıyla gerçekleştiğini belirterek söz konusu durumun uluslararası toplum tarafından yeterince eleştirilmediğini ifade etti.National, Yemen’de 2014 yılında başlayan iç savaşı inceleyerek, Sana’nın Ensarullah tarafından yönetilmesi ve Mansur Hadi’nin Suudilerin desteği ile Yemen’in güneyine kaçması, Ensarullah’ın Aden’e doğru ilerlemesi, Hadi’nin Arabistan’da saklanması ve Ensarullah’la savaşmak için Suudilerden yardım istemesi konularını değerlendirdi.

Arabistan’ın asıl planı Ensarullah’ı Yemen’in güneyinden çıkarmak, Mansur Hadi hükümetini tekrar iş başına getirmek, bu hedef için kabile güçlerini kullanmak ve sonuç olarak Ensarullah’ı Sana’dan çıkarmaktı. Arabistan bu planını hava ve deniz saldırılarıyla binlerce sivili öldürerek başlattı.

Ancak Ensarullah Sana’da direniş gösterince Arabistan’ın saldırıları başarısızlıkla sonuçlandı.

Öte yandan Suudiler stratejilerinin başarısızlığını kabul etmek ya da Ensarullah ile müzakereyi kabul etmek yerine hava saldırılarını artırmayı seçtiler. Birleşmiş Milletler Arabistan’ın 2015 yılının mart ayından itibaren sürdürdüğü Yemen’e yönelik hava saldırılarında 4 bin 125 kişinin öldüğünü açıkladı.

Arabistan ayrıca Sana’daki bir yas meclisine saldırı düzenlemiş yüzden sivilin hayatını kaybetmesine sebep olmuştu.

National dergisi, Yemen’de yaşanan söz konusu olayların Arabistan’ın cinayetlerini anlamak için yeterli olduğunu belirtti.

Yemen’i Suriye ve Halep’ten ayıran, halka atılan bombaların birçoğunun Amerika tarafından gönderilmiş olmasıdır. Yine bombaları taşıyan uçakların çoğunlukla Amerika tarafından yönlendirilmiş ve Amerika tarafından yakıt ikmali yapılmış olmasıdır.

Eğer Arabistan Yemen’de işlediği cinayetlerden dolayı savaş suçlusu sayılırsa; Amerika da bu katliama ortaktır. Amerika’nın, Arabistan’ın Yemen’deki okullara, hastanelere ve evlere yaptığı saldırılara desteği aşikârdır.

Amerikan Kongresi üyesi Tress Liu, Dışişleri Bakanlığı ve Savunma Bakanlığı’na yazdığı mektupta; Amerikan güçlerinin şuanda savaş suçu işlemelerinden ötürü sorgulanma ve takibe alınma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu belirtmişti.

Liu’ya göre; Amerika Yemen’de Arabistan koalisyonuna askeri yardımda bulunarak  uluslararası kanunları çiğnemiş oldu.

National, Amerika’nın Arabistan liderliğindeki koalisyona bomba, yakıt ve savaş uçağı tahsis etmesinden ötürü söz konusu koalisyonun bir üyesi olduğunu belirtti. Dergi arıca bu durumun Amerika’yı bilinçli olarak işlenmiş bir savaş suçuna ortak ettiğini dile getirdi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.