Amerikalılar polis şiddetini protesto etti: 40 gözaltı

  • 08 Temmuz 2016
  • Amerikalılar polis ÅŸiddetini protesto etti: 40 gözaltı için yorumlar kapalı
  • 818 kez görüntülendi.
Amerikalılar polis şiddetini protesto etti: 40 gözaltı

ABD’de son günlerde artan polis ÅŸiddeti, ülke genelinde protestolara neden olurken, New York’taki gösterilerde 40’a yakın kiÅŸi gözaltına alındı.

Louisiana’nın Baton Rouge kentinde 37 yaşındaki siyahi Alton Sterling’in polis kurÅŸunuyla hayatını kaybetmesinin ardından, Minnesota eyaletinde siyahi Amerikalı Philando Castile’ın de polis tarafından silahla öldürülmesi, ırk ayrımı ve polis ÅŸiddeti tartışmalarının yeniden alevlenmesine neden oldu.

New York’ta binlerce kiÅŸi, Alton Sterling ve Philando Castile’nin öldürülmesini protesto etmek amacıyla öğlen Union Meydanı’nda bir araya geldi. Gruptakiler buradan “Kimin sokakları? Bizim sokaklarımız”, “Siyahi hayatlar önemli” ve “Eller havaya, ateÅŸ etme” ÅŸeklindeki sloganlar eÅŸliÄŸinde Times Meydanı ve Lincoln Tüneli’ne doÄŸru yürüdü.

Göstericilerden bazılarının, 17 Temmuz 2014’te New York’un Staten Island ilçesinde kaçak sigara sattığı için gözaltına alınması sırasında boÄŸularak hayatını kaybeden Eric Garner’in son sözü olan “Nefes alamıyorum” yazılı pankart taşırken, bazılarının da üzerinde “Polis ÅŸiddetine son” yazılı tişört giydiÄŸi görüldü.

Göstericiler arasında, davet edildiği Oscar Ödülleri töreni yerine Amerikan Basketbol Ligi (NBA) maçına giderek siyahi sanatçıların Oscar adayları arasında gösterilmemesini protesto eden ünlü siyahi aktör ve yönetmen Spike Lee de yer aldı.

Polisin göstericilere sık sık hoparlör yardımıyla gözaltına alınabileceklerini içeren uyarılarda bulunmasına raÄŸmen, Times Meydanı’na yürüyen göstericiler, 42’nci Cadde’ye geldiklerinde, oturarak trafiÄŸin bir süreliÄŸine durmasına yol açtı.

Göstericilerden yaklaşık 40’ı, araç ve yaya geçiÅŸini engelledikleri gerekçesiyle gözaltına alındı.

Bu arada, New York’un yanında Teksas, California eyaletlerinde ve Beyaz Saray’ın önünde de polis ÅŸiddetine karşı gösteri düzenledi. Teksas’ın Dallas kentindeki protesto sırasında açılan ateÅŸ sonucu 4 polis memuru hayatını kaybetti.

ABD’de son iki yıldır güvenlik güçlerinin siyahi gençlere karşı kolaylıkla silah kullanması ve öldürmesi nedeniyle ülke çapında polis ÅŸiddeti ve ırk ayrımına karşı büyük protestolar gerçekleÅŸtirilmiÅŸti.

Baton Rouge kentinde, Alton Sterling’in hayatını kaybettiÄŸi olaya karışan iki polis zorunlu idari izne ayrılırken, Adalet Bakanlığı soruÅŸturma baÅŸlatmıştı.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BÄ°R YORUM YAZ