Amerikan Askerleri Suriye ve Irak’tan Defolsun!

  • 12 Şubat 2019
  • 1.792 kez görüntülendi.
Amerikan Askerleri Suriye ve Irak’tan Defolsun!

Irak Parlamentosu Savunma ve Güvenlik Komisyonu üyesi Mehdi Taki Cumartesi günü şimdiye dek 70 Iraklı milletvekilinin  yabancı güçler özellikle de Amerikan askerlerinin Irak topraklarından dışarı atılması ile ilgili yasa tasarısının taslağını imzaladığını duyurdu.

2011 yılında aralıksız yenilgiler ve başarısızlıkları ve Irak kamuoyunun protestoları neticesinde Irak topraklarını terk etmeye mecbur kalan Amerikan askerleri 2014 yılında sözde Uluslararası DEAŞ ile Mücadele Koalisyonu elebaşlığı kisvesinde tekrar bu ülkeye girdi.

Amerikalı askerlerin Irak’ta bulunması ve ayrıca Amerika’nın bu ülkenin içişlerine günden güne artan müdahaleleri Iraklı gruplar ve halkının geniş  itirazlarına yol açmıştır. Buna paralel olarak Suriyeliler de son haftalarda işgalci Amerikan güçlerinin topraklarındaki varlığını protesto etmiştir. Bu doğrultuda Suriye’nin Rakka kentindeki Suriyeliler işgalci Amerika ve Fransa askerlerinin bu eyaletten ve Suriye’den tamamen çıkmasını ve ülkenin içişlerine müdahale etmeyi durdurmasını istediler.

Bir süre önce Rakka’nın Güneydoğusundaki göçebe halk, SDG adı ile tanınan güçlere karşı ayaklanıp bölgelerinde bulunan bu güçlerin ve ayrıca Amerikan üslerini kundaklamışlardı.

Amerika, terör örgütleri ile mücadele bahanesi ile sözde uluslararası DEAŞ ile mücadele koalisyonu kisvesinde Suriye ve Irak’ta yasa dışı bir şekilde bulunmaktadır. Amerika ve ortaklarının Suriye’de ve Irak’ta terör ile mücadele bahanesi ile bulunması, bu kaolisyonun bu ülkelerdeki terör gruplarının asıl destekleyicisi olması itibarı ile dikkat çekicidir. Amerikan askerlerinin Suriye’de ve Irak’taki varlığına itirazların büyümesi ise Amerika’nın sözde DEAŞ ile mücadele koalisyonu kisvesinde son aylardaki cinayetlerinin şiddetlendiği bir dönemde yaşanmaktadır.

İşe yaramaz Amerika elebaşlığındaki sözde DEAŞ ile mücadele koalisyonunun Suriye ve Irak’ta sivillere karşı cinayetleri, Irak ve Suriye’deki halk güçleri ve orduları tarafından yok edilen DEAŞ’ın bitmesi ile sona ermesi gerekirdi. Yani gerçekte sözde DEAŞ ile mücadele koalisyonunun oluşma nedeni ortadan kalkmış bir vaziyette iken uluslararası hukuk açısından bu işe yaramaz koalisyonun görevlerine de son verilmesi gerekiyordu.

Bu çerçevede Suriyeli makamlar Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Başkanı ve Genel Sekreterinden Amerika elebaşlığındaki bu yasa dışı koalisyonun faaliyetlerine son verilmesini istemiştir. Amerika’nın girişimleri kamuoyunda itirazlara ve endişelere yol açmıştır. Ortadoğu’da Güvensizlik, istikrarsızlık, altyapının yıkılması ve terör örgütlerinin yayılıp dağılması Amerika’nın müdahaleciliği, taarruzları ve entrikacı planlarının sonucunda ortaya çıkmıştır. Amerika’nın Suriye’de sözde DEAŞ ile mücadele koalisyonu çerçevesinde Birleşmiş Milletler izni olmadan ve Irak ve Suriye hükümetleri ile koordinasyon içerisinde olmayan bir şekilde askeri varlığı ve müdahaleciliği kamuoyunun Amerika’nın uluslararası ilişkiler alanında başına buyrukluğunun üzerine dikkatleri çekmiştir.

Amerika’nın Birleşmiş Milletler izni olmadan Suriye ve Irak topraklarında sözde DEAŞ ile mücadele koalisyonu kurması gibi bir girişim küresel ve bölgesel barış ve güvenlik alanında ciddi tehditler ve sorunlara yol açmıştır. Amerika’nın bu garazkar girişimlerinden dolayı Irak ve Suriye halkı ve genel olarak bölge kamuoyu Amerika’ya bir güvensizlik hissi beslemekte olup bu ülkenin girişimlerini hassasiyet içerisinde izleyip buna karşı tepki göstermektedir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.