Ammar Hekim: Irak Merkezi Hükümeti İle Koordinasyon Sağlamayan Hiçbir Yabancı Kuvveti Kabul Etmek İstemiyoruz

  • 12 Aralık 2016
  • 1.095 kez görüntülendi.
Ammar Hekim: Irak Merkezi Hükümeti İle Koordinasyon Sağlamayan Hiçbir Yabancı Kuvveti Kabul Etmek İstemiyoruz

Irak İslam Yüksek Konseyi Başkanı Irak’ın İran’daki büyükelçiliğinde düzenlenen basın toplantısında Irak’taki gelişmelere ilişkin görüşlerini bildirdi.

Irak İslam Yüksek Konseyi ve aynı zamanda Irak Ulusal İttifakı Başkanı Seyyid Ammar Hekim bugün Irak’ın İran’daki büyükelçiliğinde düzenlenen basın toplantısında Irak’taki gelişmelere ilişkin görüşlerini belirtti ve habercilerin sorularını yanıtladı.

Ammar Hekim konuşmasının başında şunları söyledi: ‘Bu ziyaret, ülkeleri Irak’ta yaşanan son gelişmelerden haberdar etmek için Ulusal Koalisyonun bölgeye düzenli olarak gerçekleştirdiği ziyaretlerden biridir. İran’ın özel bir yeri olmasından dolayı ilk ziyaretimizi İran’a gerçekleştirdik. Özellikle İmam Hamanei olmak üzere İran halkına ve hükümetine çok teşekkür ediyorum.

Güvenlik alanında önemli ilerlemeler kaydedildi ve askeri kuvvetlerin yardımıyla bütün topraklarımızı almak için son eylemlerimizi gerçekleştireceğiz.

Toprak bütünlüğümüzü ve birliğimizi vurguluyor, kurtarma operasyonlarının Irak halkının yardımıyla yapıldığını hatırlatıyoruz ve Irak merkezi hükümeti ile bir koordinasyon sağlamayan hiçbir yabancı kuvveti kabul etmek istemiyoruz.

Hiç şüphesiz Musul sakinlerinin evlerinde kalması konusundaki strateji biraz karışıktır ama onların evlerinden çıkmaması konusunda özel taktikler uygulanmaktadır.

IŞİD halkı insani kalkan olarak kullanıyor, bu yüzden de çok yavaş bir şekilde ilerliyoruz ama bizim ilerleyişimiz gelecek haftalarda tamamlanacaktır.

Biz askeri eylemlerin yanı sıra, siyasi planları da takip ediyoruz. Irak’ı siyasi ortaklarıyla yeniden yapılandırmak için, bir elimizde silah, diğer elimizde ise zeytin dalı taşıyoruz.

Bizim ulusal çözüm planı önerimiz tarafları ikna etmek için değil, Irak’ı yapılandırmak ve abat etmek içindir. Bu yüzden bu planda katillere yer yoktur ve müzakerelere katılacak olanlar onurlu kişilerdir.

Haşd El-Şabi yasasının onaylanması da bu eylemlerin başlangıç noktasıdır.

Biz bu ziyarette bu konuları bölge ülkelerine anlatmaya çalışıyoruz ve dün de İmam Hamanei’ye anlattık. Bu görüşmede kendisiyle çeşitli konuları paylaştık ve İmam Hamanei’de Erbain yürüyüşlerinden dolayı defalarca Irak halkına ve hükümetine olan teşekkürlerini dile getirdi. İmam Hamanei bütün Irak halkının evlerini ziyaretçilere açmasının inanılmaz ve etkileyici bir eylem olduğunu belirtti.

Irak Ulusal Koalisyonu İranlı yetkililerle gerçekleştirdiği görüşmelerde onları Irak’taki gelişmeler konusunda bilgilendirmektedir.’
Seyyid Ammar Hekim Irak’ın bölünmesi hakkındaki tartışmalarla ilgili olarak şu ifadelerde bulundu: ‘Biz toprak bütünlüğümüzün korunması gerektiğini vurguluyoruz.’

Irak İslam Yüksek Konseyi Başkanı Irak’taki siyasi reformlar hakkında ise şunları söyledi: ‘Irak Başbakanı bu konudaki yol haritasını açıkladı ve bu plan onaylandı. Şu an bu plan uygulanma aşamasındadır ama IŞİD ile mücadeleden sonra gündeme gelecektir.’

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.