Arabistan, Suriye krizinin çözümünü askeri yolda görüyor

  • 12 Ocak 2016
  • 1.030 kez görüntülendi.
Arabistan, Suriye krizinin çözümünü askeri yolda görüyor

Tahran, 12 Ocak 2016 – İran Dışişleri Bakanı, dün Tahran’da Schröder’i kabulünde yaptığı açıklamada, Suudi Arabistan’ın Suriye krizinin çözümünü sadece askeri yolda gördüğünü ve bu durumun ise Suriye halkına faciaya sebep olduğunu söyledi.

 İran devlet televizyonun haberine göre, İran dışişleri bakanı Muhammed Cevad Zarif, ticari bir heyet başkanlığında İran’a gelen Almanya eski başbakanlarından Gerhard Schröder’i kabulünde, İran İslam cumhuriyetinin Suriye buhranında her zaman yapıcı ve sorumluca rol oynadığını belirterek, Tahran açısından Suriye sorununun tek çözüm yolunun ‘siyasi’ olduğunu söyledi.

İran dışişleri bakanı, Suudi rejiminin radikal düşünce siyasetlerinin sonuçlarının bölgenin istikrarının bozulmasına neden olduğunu belirterek, tekfirci düşünce ve radikallerin bölge için ciddi bir tehdit olduğunu belirterek aşırılık yanlısı terör grupların da mali, askeri ve fikri açıdan en büyük hamisinin Arabistan olduğunu söyledi.

Zarif, Arabistan’ın, İranofobi’den kaynaklanan girişimlerine temasla, İran’ın dünyanın çeşitli ülkelerin dışişleri bakanlarına yazdığı mektupta, Arabistan’ın son iki yılda İranofobi siyasetlerini açık bir şekilde yürürlüğe koyduğunu bildirdiğini söyledi.

Sözkonusu görüşmede Almanya eski başbakanlarından Schröder ise İran ve 5+1 grubu arasında varılan ve nükleer anlaşma olarak bilinen Kapsamlı Ortak Eylem Planı’nın yürürlüğe girmesi gününü yakınlaşmasından dolayı memnuniyetini bildirirken, İran ve Almanya’nın gelecekteki ilişkilerini son derece parlak olarak gördüğünü ve Almanya iş adamları ve sanayicilerinin İran’la sanayi ve iktisadi alanda ciddi olarak işbirliğinde samimi olduklarını belirtti.

Almanya’nın eski siyasetçisi, yaptırımların kalkmasından sonra İran ve Avrupa Birliği arasında da ilişkilerin gelişeceğini ve bu doğrultuda Avrupa’nın bölgede İran’la çok ciddi işbirliği yapacağını söyledi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.