Arabistan’ın 8 Önemli Merkezi ve 100 Şehri Yemen’in İlk İnsansız İntihar Uçağının Hedefinde

  • 02 Mart 2017
  • 1.490 kez görüntülendi.
Arabistan’ın 8 Önemli Merkezi ve 100 Şehri Yemen’in İlk İnsansız İntihar Uçağının Hedefinde

Gasaf insansız hava aracı 150 kilometre menzillidir ve bu İHA’nın Yemen’in Arabistan ile olan sınırının sıfır noktasından uçması, Suudilerin yaklaşık 100 şehri ve 8 önemli merkezinin bu İHA’nın menzilinde olduğu anlamına gelmektedir.

Birkaç gün önce Yemen İnkılapçıları bu ülkenin yapımı olan 4 yerel insansız hava aracını sergileyip, uzaktan kumandalı insansız hava aracı yapma teknolojisine ulaştıklarını resmen açıkladı.

Bu insansız hava aracı hakkında yayınlanan bilgiler ve resimler, bu İHA’lardan 3’ünün keşif görevi için ve birinin de savaş ve keşif görevi için yapıldığını göstermektedir.

Yemen yetkililerinin açıklamasına göre bu insansız hava araçlarından keşif görevi için olanlara, “Hudhud-1”, “Rakip” ve “Rasad” ve saldırı için olan İHA’ya ise “Gasaf-1” ismi verildi.

Gasaf ile intihar

Yemen Ordusu ve Halk Güçleri insansız hava aracı yapımı için ilk adımlarını çok büyük bir şekilde attılar ve işe koyuldular. Bu girişim, Suudi Koalisyonu ile savaş sahnesinin kontrolünde çok etkili olacaktır.

Gasaf-1, insansız bir hava aracı olup, 2 buçuk metre uzunluğundadır ve kanatları 3 metredir. Bu İHA’nın en önemli görevi keşiftir ve gerekli olduğu takdirde intihar eylemi de gerçekleştirmektedir.

Yemenliler Gasaf-1’in 2 saat boyunca aralıksız olarak uçabileceğini ve maksimum 150 kilometre kat edebileceğini söylüyorlar. Bu İHA hakkındaki en önemli konu, Gasaf-1’in savaş başlığına sahip olması, 30 kilo mühimmatı bu savaş başlığında taşıyabilmesi ve intihar saldırısı düzenleyebilmesidir.

Bir İHA’da savaş başlığının bulunması yani İHA’yı yönlendiren kişinin İHA’nın kameraları aracığıyla istediği hedefe keskin ve doğru bir şekilde intihar saldırısı düzenleyebilmesi ve hedefini yok ederek düşman mevzilerine ağır kayıplar yaşatması demektir

Tabi Yemenliler daha önce de bu teknolojiden farklı konularda yararlanmış ve büyük bir işe koyularak Arabistan Deniz Kuvvetlerine ait El-Medine Destroyerini bir intihar füzesiyle hedef almıştı ve bu destroyer özellikle üzerinde bulunan helikopterin kanadı olmak üzere büyük hasarlar almıştı.

Ama şimdi Yemenliler gelecekte Yemen’deki savaş denklemlerini etkisi altına alacak daha büyük bir işe adım atarak bir intihar İHA’sını sergilediler.

İntihar İHA’ları ve balistik füzeler sürpriz saldırlar için yeni ikilidir

Yemen Ordusu ve Halk Güçleri şimdiye kadar Suudilerin Arabistan toprakları içerisindeki bölgelerini veya Yemen’in çeşitli noktalarında yabancı askerlerin toplanma merkezlerini balistik füzelerle hedef alıyorlardı ve yapılan atışlar genel olarak dikkate alındığında, Yemenliler bu konuda başarılı olmuş ve şimdiye kadar Suudi ve Birleşik Arap Emirlikleri askerlerine ağır kayılar yaşatmıştır.

Yapılan füze saldırılarının büyük bir kısmı Burkan, İskad, Tochka ve Kahir füzeleriyle gerçekleşmiştir ve bu füzelerden bazıları Yemenlilerin yaptığı ilk balistik füzelerdendir.

Ama tabiki fırlatılan her biri füzenin maliyeti o ülke için yüksektir ve ülkeler genellikle askeri alanda maliyeti azaltmak ama aynı zamanda görevleri mümkün olan en iyi ve en doğru şekilde yapmak istemektedir. Bu esasa dayalı olarak Yemenliler büyük bir işe adım atmış ve ilk intihar İHA’larını sergilemişlerdir. Bu İHA’ların maliyeti belki de balistik bir füzenin maliyetinin yüzde biridir.

Yemenliler Gasaf-1’in çeşitli savaş başlıkları ile donatıldığını açıkladılar. Muhtemelen bunun anlamı İHA’lar tarafından taşınabilen patlayıcı maddelerin değişken olduğu ve taşınan yükün cinsinin de değişken olacağı anlamına geliyor. Buna göre Gasaf-1’in menzilinin de çok uygun olması dikkate alınarak, bu İHA gelecekte çok ilgi görecek ve kesinlikle birçok operasyonda kullanılacaktır.

Arabistan’ın 8 önemli merkezi ve 100 şehri Yemenlilerin intihar İHA’sının menzilinde

Yemen’deki savaş gerçeği, bir taraftan Suudi Arabistan’ın Yemen ile uzun sınırları ve sınırları koruma gücü olmadığı ve diğer bir yandan da Yemen askerlerinin yüksek gücü dikkate alındığında bu bölgelerin çok kırılgan ve zarar görebilecek bölgeler olduğunu göstermektedir. Öyle ki şimdiye kadar Arabistan’ın sınır şehirlerinden birçoğu hayalet bir şehir haline gelmiş ve Suudi Koalisyon askerlerinin ve savaş uçaklarının alçakça saldırılarına misilleme olarak Yemen inkılapçılarının kontrolüne geçmiştir.

Bu şehirlerden El-Raboah şehrine değinilebilir. Bu şehir şimdiye kadar Suudi ordusunun Yemen’de işlediği suç ve işgallere cevap olarak 3 kez tamamen Yemen inkılapçıları tarafından ele geçirilmiştir. Tabi bu misilleme eylemleri sadece bu şehirle sınırlı kalmamış ve Yemenliler şimdiye kadar defalarca Suudi topraklarının içine kadar nüfuz etmişlerdir. Öyle ki, Jizan ve Necran gibi birçok şehre kadar ulaşmışlardır.

Öte yandan Suudi Ordusu Hava Savunma alanında da ciddi boyutta zayıf olduğunu göstermiştir ve Patriot gibi gelişmiş sistemlere sahip olmalarına rağmen yine de bu tip gelişmiş savunma sistemlerini kullanmada yetersiz kalmışlardır.

Bu birkaç neden Yemenliler için son derece iyi bir durum oluşturmuş ve onlar şimdiye kadar çeşitli balistik füzeler fırlatarak Suudilerin önemli ve hassas merkezlerini ve karargahlarını doğru bir şekilde hedef alabilmişlerdir ama bu işin sonu değildir ve şimdi Yemenlilerin elinde yeni bir silah bulunmaktadır ve bu silahın hedefe isabet etmedeki doğruluk oranı kesinlikle balistik füzelerden daha fazla olacaktır. Bu silah bir İHA kalıbında intihar eylemi gerçekleştirecektir.

Bu İHA 150 kilometre menzillidir ve bu İHA’nın Yemen’in Arabistan ile olan sınırının sıfır noktasından uçması, Suudilerin yaklaşık 100 şehri ve 8 önemli merkezinin bu İHA’nın menzilinde olduğu anlamına gelmektedir ve Yemenlilerin Suudi topraklarının içine olan yüksek hakimiyeti dikkate alındığında eğer Yemenliler bu İHA’yı mesela Suudi topraklarının 50 kilometre içinden uçururlarsa, yüzlerce şehir ve önemli merkez daha bu İHA’nın menziline girecektir.

Gasaf-1 intihar İHA’sının Yemen ve Arabistan ortak sınırının sıfır noktasından kalkması halinde iki önemeli şehir olan Necran ve Jizan ve hatta çok önemli bir şehir olan Khamis Mushait te tamamen bu intihar İHA’sının menziline girecektir ve bu Suudi Arabistan için ciddi anlamda bir tehlike çanı anlamına gelmektedir.

Arabistan’ın Gasaf-1 intihar İHA’sının menziline giren en önemli ve hassas merkezleri

Büyük Jizan sanayi şehri
Jizan Havaalanı
Jizan Limanı
Büyük Eş-Şakik tatlı su tesisleri ve merkezleri
Abha Havaalanı
Khamis Mushait’teki Arabistan Ordusunun ve hava kuvvetlerinin önemli ve hassas üssü ve havaalanı
Necran Havaalanı
Aramco petrol şirketinin Jizan ve Necran’daki depoları

Yemenlilerin Gasaf-1 intihar İHA’sının bütün hedefleri arasında 8 önemli merkez bulunmaktadır ve bu merkezler eğer intihar İHA’sı tarafından hedef alınırsa, Arabistan’ın özellikle güney doğu olmak üzere doğu bölgelerinin felç olacağı söylenebilir.

Bu önemli merkezlerden biri Eş-Şakik tatlı su tesisi ve aynı isimdeki elektrik santralidir. Bu tesisler Arabistan’ın güneydoğu bölgelerinin su ihtiyacının önemli bir bölümünü karşılamaktadır ve bu tesislerde meydana gelebilecek herhangi bir patlama, su depolama silolarının ve su aktarım tesislerinin yok olmasına neden olacak ve Arabistan’ın güneydoğusunun birçok bölümünü ciddi krizlerle karşı karşıya bırakacaktır.

Askeri boyutta da Khamis Mushait Hava Üssü bu günlerde Yemenlilerin balistik füzelerinin en kolay hedefi haline gelmiştir. Bundan sonra da bu intihar İHA’sı ile eskisinden daha fazla Yemenlilerin saldırısının hedefi olacaktır. Khamis Mushait’teki Kral Halit Hava Üssü ile birlikte, Suudi Arabistan’ın güneydoğusundaki yani Necran, Jizan ve Abha’daki 3 ana havaalanı da Yemen’in intihar İHA’sının ulaşabileceği hedefler arasındadır.

Yemenlilerin bu İHA’ları kullanarak düzenleyeceği keskin saldırılar sadece karada gerçekleşmeyecektir, bundan sonra işgalci Suudi askerlerinin destroyerleri de sadece intihar gemilerinin değil, intihar İHA’larının da hedefi olacaktır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.