Arabistan’ın Mevcut Durumu Irak’ın Saddam Dönemiyle Aynı

  • 29 Nisan 2018
  • 1.251 kez görüntülendi.
Arabistan’ın Mevcut Durumu Irak’ın Saddam Dönemiyle Aynı

Arabistanlı bir muhalif, ülkesinin boğucu siyasetini ve ülkenin karışıklığını Irak’ın eski diktatörü dönemine benzetti.

Arabistanlı muhaliflerinden Şeyh Hasan El-Salih Tesnim Haber Ajansı muhabirine verdiği röportajda, Muhammed bin Salmanın kudrete gelmesinin ardından ülkenin durumunu Irak diktatörü Saddam dönemine benzetti ve şöyle dedi: Saray içinde gerçekleşen silahlı saldırı günü Riyad’da Muhammed bin Salman aile toplantısı gerçekleştiriyordu. Bu saldırıda çok şüphe bulunmakta. Örneğin silahlı saldırıların prensler arasında gerçekleştiği ihtimali doğruysa, saray içerisinde her türlü silahın girmesi yasak olmasına ve sıkı emniyete rağmen bu silahlar nasıl içeri girdi.

Amerikalılar Muhammed bin Salman’ın düşmanlarından oluşan bir listeyi kendisine vermişti. O da kraliyet koltuğuna sorunsuz oturmak ve ileride herhangi bir sorunla karşılaşmamak için karşısında güç olabilecek isimleri ortadan kaldırdı.

Şeyh El-Salih Prenslerin mal varlığının bloke edilmesine yönelik de: Arabistan çok ciddi bir ekonomik sorunuyla karşı karşıya. Devletin farklı kaynaklara ihtiyacı var. Arabistan’ın büyük bir mal varlığı Al-i Suud prenslerinin elinde ve Bin Salman bu mal varlıklarını eline geçirmek için elinden geleni yapıyor. Muhammed bin Salman’ın kudreti ele geçirmesi, halka Al-i Suud prenslerinin ne kadar korkak olduğunu gösterdi. Arabistan halkı bundan önce Muhammed bin Naif ve Muteb gibi bazı prensleri çok güçlü ve nüfuzlu biri olduklarını zannediyorlardı. Bir gecede Muhammed bin Salman tarafından siyaset meydanından kaldırılmaları ve diğer prenslerin olaya müdahale edememeleri, halkı hayal kırıklığına uğrattı dedi.

Muhammed bin Salman’a olan bu korku sadece prenslerle de sınırlı değil. Amcaları dahi en ufak sesini çıkaramıyor. Amcası Mukran, oğlunun öldürülmesine dahi itiraz edemedi ve hatta kralın kardeşinin oğlu Velid bin Tallal’ın tutuklanmasına da her hangi bir itiraz gelmedi.

Muhalif Şeyh Salih son olarak Arabistan’ın mevcut konumunu Irak’ın Saddam dönemine benzeterek: Her kim Muhammed bin Salman’ın siyasetine karşı en ufak itirazda bulunursa ya tutuklanıyor ve ya başına bir şey geliyor. Diğer Suud prensleri de o kadar güçsüzler ki onlarda korkularından itirazını dile getiremiyorlar dedi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.