Arabistan’ın Yemen’deki cinayet bilançosunun ağır olması

  • 28 Ekim 2018
  • 1.590 kez görüntülendi.
Arabistan’ın Yemen’deki cinayet bilançosunun ağır olması

İndipendent sitesi, Arabistan’ın Yemen saldırısındaki can kaybı sayısının ilan edilenin 5 katı olduğunu yazdı.

İndipendent bu bağlamda yayınladığı raporda, Arabistan’ın Yemen savaşına yönelik uluslararası itirazlardan kaçmayı başarmasının sebeplerinden birinin, savaş sırasında ilan edilen kayıp oranının gerçek istatistiklerden çok daha az olması olduğunu belirtti.
Yaklaşık 3,5 yıllık bir dönem devam eden savaşta Yemenlilerin insani kayıp sayısı, BM tarafından belirlenen sayıya göre en az 10 bin olarak açıklandı; fakat Arabistan’ın Yemen’de uyguladığı şiddet nedeni ile bu rakamların mantıklı olmadığını belirtti.
Yemen savaşı ile ilgili olarak üniversite çevrelerine bağlı olan uluslararası bağımsız bir grupla birlikte araştırma yapan Andra Carbonne bu bağlamda yaptığı açıklamada “ocak 2016’dan ekim 2018’e kadar öldürülen sivil ve asker sayısının 56 bin olduğunu tahmin ettiklerini” söyledi. Carbonne nihai sayımın ardından Arabistan’ın Yemen’e karşı başlattığı savaşta ölü sayısının 70-80 bine ulaşabileceğini de sözlerine ekledi.
BM yetkililerinden biri 2017 yılı başlarında Yemen’de sivil kayıpların sayısını 10 bin olarak açıklamıştı, fakat bu sayı o tarihten beri hiç değişmedi!
Bu gerçek dışı sayıların açıklanması ise Amerika, Fransa ve İngiltere tarafından desteklenen Suudi Arabistan ve BAE’e gönül rahatlığı ile Yemen’deki cinayetlerinin derin bir şekilde yansıtılmasını engelleme fırsatı veriyor. Bu şartlarda Arabistan ve BAE bağımsız gazeteciler ve heyetlerin Yemen’e girişlerine engel oluyorlar, işte bu yüzden savaşın gerçek can kayıpları ile ilgili gerçeklerin dışarı sızmasını engelliyorlar. Buna ilaveten Amerika, Fransa ve İngiltere de Arabistan ve BAE’nin Yemen müdahalesine ve bu ülkede yaşanan faciayı örtbas etmeye çalışıyorlar.
Katar’ın El-Arab sitesinde yazan Mareb el-Ward şöyle diyor: BM’in bildirdiğine göre Yemen’de açlık, para için bu ülkede çatışan taraflara silah satan süper güçlerin çıkarlarını temin eden, unutulmuş bir insani krize dönüşmüştür.
Uluslararası Kurtuluş komitesi başkanı David Miliband da bir süre önce yaptığı açıklamada bazılarının Yemen’deki gerçekleri gizlemeye çalıştıklarını söyledi.
Yemen krizine bakıldığında, Arabistan’ın geniş çaplı cinayetlerine karşı dünyada bir nevi pasiflik ve umursamazlık göze çarpıyor. Yemen krizi konusunda, batılı hükümetlerin baskısı veya Arabistan’ın tehdit ve tatmin siyasetleri altında Arabistan’ın Yemen’deki korkunç cinayetleri hakkında detaylı rapor vermekten aciz olan bir çok uluslararası toplum ve kuruluş, işlenen cinayetlerden sadece bazı açılarını veya bölümlerini aktardıkları görülüyor.
Arabistan dünya kamuoyu itirazlarının yoğunlaşması endişesi nedeni ile destekçilerinin yardımı ile çeşitli komplolarla Yemen’de cinayetlerinin derinliğinin ortaya çıkmasını engellemeye çalışıyor.
Arabistan ve destekçilerinin, Yemen’de çeşitli uluslararası kurumların faaliyetlerini engellemeleri ve sabotajları ise Suudi rejimin bu ülkede işlediği cinayetlerdeki facia boyutları ve derinliği ile ilgili detaylı bilgilerin mevcut olmamasına sebep olan bir diğer nedendir. Uluslararası kurumların Yemen krizi hakkında zayıf tutumları ise Suudi rejimi yetkililerinin gönül rahatlığı ile Yemen’de cinayetlerine devam etmelerine sebep olmuştur.
Uluslararası kurum ve toplumların göstermelik girişimleri ise Arabistan’ın Yemen’de işlediği cinayetini örtbas etmektir. Kendi göstermelik oyunları ile Suudi Arabistan’ın cinayetlerini engelleyemeyen BM ve diğer uluslararası kurum ve teşkilatlar, Arabistan’ın parası ve Amerika ile batılı hükümetlerin siyasi güçleri karşısındaki acziyetlerini gözler önüne seriyorlar.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.