Artık Rüyalarında Dahi İran Kabusuyla Boğuşuyorlar.

  • 19 Ocak 2015
  • 820 kez görüntülendi.
Artık Rüyalarında Dahi İran Kabusuyla Boğuşuyorlar.

Çok çok eskilerin sözde süper gücü ABD’nin artık İran konusunda içinden çıkılamayacak bir duruma geldi. Yılın hemen başında yeni Kongre ile Obama arasındaki ilk “düello” İran meselesiyle başladı.
ABD’de geçen Kasım ayındaki ara seçimlerde Cumhuriyetçilerin Kongre’nin her iki kanadında da çoğunluğu ele geçirmesinin ardından, dış politikada Obama yönetimiyle Kongre arasında yaşanması öngörülen ihtilaflardan ilki, “beklendiği gibi” İran’ın nükleer faaliyetleri üzerinde yaşanıyor.

İsviçre’nin Cenevre kentinde yürütülen İran ile P5+1 arasındaki nükleer müzakerelerinin son turunda da kayda değer bir ilerleme sağlanamadı. Nükleer müzakerelerde nihai bir anlaşmaya varmak için takvimin giderek daralıyor oluşu, İran’a karşı daha sert politikalar savunan Kongre’deki Cumhuriyetçileri yeni yaptırım tasarıları gündeme getirmede cesaretlendirdiği gibi, Kongre’ye sürekli olarak “sabırlı olun” mesajı veren Başkan Barack Obama üzerindeki baskıları da artırıyor.

Obama yönetimi, bir önceki yasama yılında Demokrat çoğunluklu Senato’ya yaptırım tasarısını getirmemeyi başarmıştı, ancak bu sefer işi daha zor görünüyor. Obama’nın yine “bekleyin” uyarılarına rağmen, aralarında Cumhuriyetçi senatörler Lindsey Graham ve Mark Kirk ile Demokrat senatör Bob Menendez gibi isimlerin başını çektiği bir grup senatör, İran‘a karşı yeni bir yaptırım tasarısını yakın bir gelecekte Kongre’ye sunmak için kollarını sıvadı. Cumhuriyetçilerin yeni Kongre’de çoğunluğu oluşturması nedeniyle de tasarının bu sefer gündeme alınmasına kesin gözüyle bakılıyor.

TASARI DÜELLOSU
Dolayısıyla Kongre’deki Cumhuriyetçiler, dış politikada Obama yönetimine karşı ilk “meydan okumayı” İran konusunda yaparken, yaptırımlar konusundaki yetkili komite olan Senato Bankacılık Komitesi de bu hafta İran’ın nükleer faaliyetleriyle ilgili bir oturum düzenleyerek, yeni yaptırım tasarısı “düellosunda” ilk adımı atmayı planlıyor.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.