Aşırı askeri harcamalar Suudi rejimini zam’a yönlendirdi

  • 02 Ocak 2018
  • 1.100 kez görüntülendi.
Aşırı askeri harcamalar Suudi rejimini zam’a yönlendirdi

Suudi Arabistan rejiminin büyük çaplı askeri harcamaları ve bölge ve komşu devletlere yönelik müdahaleleri bu rejimi enerji fiyatlarında önemli artış yapmasına sebep olmuştur.

Ä°RNA’nın bildirdiÄŸine göre Arabistan’ın yeni yılla birlikte benzin fiyatlarını %82 ila 126 oranında artırmak istemesi halk içerisinde büyük rahatsızlığa sebep olmuÅŸtur.

Dünyanın en büyük petrol ihracatçısı Suudi Arabistan’ın 2018 bütçesinde karşılaÅŸacağı baÅŸlıca sorunlar arasında ekonomik büyüme, enflasyon, askeri ve güvenlik harcamaları geliyor.

Ãœlkenin en büyük gelir kaynağı petrol fiyatlarının gerilemesiyle eÅŸ zamanlı gelen daralmanın ardından beklenen ekonomik büyüme tahminlerin altında oldu. Petrol üretimindeki düşüşle bu yıl gerçekleÅŸen yüzde 0.5’lik büyüme oranına göre gelecek yıl beklenen büyüme rakamları yüzde 2.7 olarak öngörüldü.

Suudi Arabistan ekonomisi 2015’te yüzde 3.5 büyüme rakamına ulaşırken, 2016’da yüzde 1.7’ye gerilemiÅŸti. 2017’de ise petrol dışındaki tüm sektörlerde büyük bir durgunluÄŸun yaÅŸandığı ve özel sektörün hükümetin yeni ekonomik politikalarına uyum saÄŸlamakta zorlandığı belirtildi.

Geçen yıl gerileme kaydeden enflasyonun bu yıl yükselmesi Riyad yönetiminin önünde önemli bir engel olduğu kaydedildi. Uzmanlar enflasyonla mücadelenin yolları üzerinde çalışma yapıyor.

Ekonomik faaliyetlerin yanında enerji fiyatlarındaki düzenleme ve bazı gelir tedbirlerinin uygulamaya geçmesiyle 2018’de ülkedeki gelirlerin rekor bir yükseliÅŸle yüzde 5.7 oranına yükselmesini bekliyor.

Öte yandan Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri, yeni yıl ile beraber ilk defa katma değer vergisi (KDV) uygulamaya başladı.

Petrol fiyatlarının düşük seyretmesi yüzünden zora giren Körfez ekonomileri, son iki yıldır gelirlerini artırmak, harcamaları kısmak, böylece bütçedeki şişkinliğine önüne geçmek için bir dizi önlem alıyor.

Çok sayıda ürüne uygulanacak yüzde 5 oranında KDV ile iki hükümetin de 2018 yılında 21 milyar dolar elde etmesi bekleniyor, bu da milli gelirlerin yüzde 2’sine denk geliyor.

Ancak bu karar iki ülke için de büyük bir değişiklik demek.

Arabistan ve BAE bölge ülkelerine ve özellikle de Yemen’e askeri müdahalesi nedeniyle çok büyük harcama altına girmiÅŸ ve artık bu harcamaların uhdesinden gelemiyor.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BÄ°R YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.