Astana 4 müzakereleri başlıyor

  • 02 Mayıs 2017
  • 1.364 kez görüntülendi.
Astana 4 müzakereleri başlıyor

Kazakistan’ın başkenti Astana bir kez daha Suriye konulu barış görüşmelerine evsahipliği yapıyor. Astana 4’e katılacak heyetlerin Astana’ya geldiği bildiriliyor.

Astana 4 görüşmelerine katılmak üzere Dışişleri Bakan Yardımcısı Hüseyin Cabiri Ensari’nin başkanlığındaki İran heyeti, Kazakistan’ın başkenti Astana’ya geldi.

Ayrıca 3 ve 4 Mayıs’ta gerçekleşecek toplantıdan önce bugün uzmanlar biraraya gelerek, Suriye’deki son gelişmeler ve krizin çözümü üzerine görüş teatisinde bulunuyor

Şimdiye kadar kazakistan’ın başkenti Astana’da 3 kez gerçekleşen Suriye Barış Toplantısı, barış garantörü olan İran, Rusya ve Türkiye’nin girişimiyle dördüncü turunun düzenlenmesini bekliyor.

Suriye’deki krizin siyasi çözümü amacıyla Kazakistan’ın başkenti Astana’da Suriye konulu görüşmelerin 3 ila 4 Mayıs tarihleri arasında yapılacak yeni turuna katılacak Suriye heyeti de bugün Astana’ya ulaştı.

Suriye heyetinin başında, daha önce Cenevre ve Astana görüşmelerine katılan heyetlere başkanlık eden Suriye’nin BM Daimi Temsilcisi Beşşar el Caferi yer alıyor.

Kazakistan Dışişleri Bakanlığı birkaç gün önce yaptığı açıklamada; söz konusu yeni tura yüksek düzeyli bir katılımın olacağını ilan etmişti.

Bu arada, Kazakistan’ın başkenti Astana’da gerçekleştirilen Suriye barış görüşmelerinin bir önceki turuna katılmayan Suriyeli silahlı muhalifler, 3-4 Mayıs’ta gerçekleştirilecek görüşmelerin yeni turu için kente ulaştı.

Kazakistan Dışişleri Bakanlığı Basın Dairesi Başkanı Anuar Jaynakov, mart ayında gerçekleştirilen Astana barış görüşmelerine katılmayan Suriyeli silahlı muhaliflerin görüşmelerin 3-4 Mayıs’taki yeni turuna katılmak için Astana’ya geldiğini ifade etti.

Jaynakov “Suriyeli silahlı muhaliflerden oluşan heyet Astana’ya geldi” dedi.

Kazakistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Muhtar Tleuberdi de yaptığı açıklamada, tüm katılımcıların geleceklerini doğruladıklarını vurgulayan Tleuberdi, Türkiye ve Rusya heyetinin liderlerinin gece saatlerinde kente geleceğini, Şam heyeti, BM uzmanları, garantör ülkeler Rusya, Türkiye ve İran heyetinin tamamının Astana’ya geldiğini de aktarmıştı.

Tleuberdi’nin açıklamasına göre, BM’nin Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura’nın da akşam saatlerinde gelmesi bekleniyor.

Bu arada, Suriye sahada da yeni gelişmelere sahne oluyor, bu bağlamda, Demokratik Suriye Güçleri (DSG), Suriye’nin kuzeyindeki Rakka kenti yakınlarındaki Tabka’yı, yoğun çatışmalar sonucunda ele geçirdi.

DSG kentin içinde arama-tarama faaliyetlerini sürdürürken IŞİD’in döşediği mayın ve bombalı tuzaklar temizleniyor.

Öte yandan Tabka’nın alınmasıyla Suriye’nin en büyüğü olan Tabka Barajı’nın alınması da kolaylaşmış oldu.

Bu arada Tabka kentininin alınmasıyla uzun süredir planlanan Rakka operasyonun yakın zamanda başlayabileceği tahmin ediliyor.

Öte yandan Suriye ordu birlikleri Dera ve Deyrez-zor vilayetlerinde IŞİD ve Nusra Cephesine karşı operasyonlarında bugün dış güçlere tabi bu radikal çetelerin komuta karargahları ve araçlarını muhtevalarıyla imha ederek onları ciddi kayıplara uğrattı.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.