Avrupa’dan İran’ın yeni santrifüjleri hizmete almasına tepki

  • 05 Kasım 2019
  • 1.331 kez görüntülendi.
Avrupa’dan İran’ın yeni santrifüjleri hizmete almasına tepki

Avrupa Komisyonu, Avrupa devletlerinin nükleer anlaşma karşısında taahhütlerini yerine getirmemeleri karşısında İran’ın yeni santrifüjleri hizmete almasına tepki göstererek İran’dan bu alandaki siyasetlerini gözden geçirmesini istedi.

Reuters’in haberine göre, Avrupa Komisyonu, dün yayınladığı bildiride, İran’ın Netenz’de yeni santrifüjleri hizmete almasına tepki göstererek, İran’dan bu alandaki kararını yeniden gözden geçirmesini istedi.

AB dış siyaset sorumlusu Fedrico Mogherini’nin  sözcüsü Maya Kuchianchik , İran’dan nükleer anlaşmanın zayıflamasına neden olan girişimlerden sakınmasını istedi.

Almanya dışişleri bakanı Haico Maas da, İran’ın bu son girişimine karşı tepki göstererek, bu girişimin nükleer anlaşmayı tehlikeye düşüreceğini iddia etti.

Bilindiği gibi Amerika’nın 8 mayıs 2018’de nükleer anlaşmadan tek yanlı ve kanunsuz bir şekilde çekilmesinin ardından  Avrupa ülkeleri nükleer anlaşmada yer alan İran’ın iktisadi çıkarlarını garanti eden maddeyi hayata geçirmelerine dair taahhütlerine rağmen bunu gerçekleştirmemiş ve  İran da bunun üzerine yine nükleer anlaşma çerçevesinde taahhütlerini azalmaya dair yeni adımlar atmıştır.

İran bu zamana kadar bu doğrultuda Avrupa ülkelerini uyarmış ve Avrupa ülkelerinin  taahhütlerini yerine getirmemeleri halinde İran’ın nükleer anlaşmayı sil baştan ele alacağı uyarısında bulunmuştur.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.