Avusturya’da “İslam Yasa Tasarısı” Meclis Anayasa Komisyonu’nda…

  • 14 Ocak 2015
  • 857 kez görüntülendi.
Avusturya’da “İslam Yasa Tasarısı” Meclis Anayasa Komisyonu’nda…

Avusturya’da koalisyon hükümetinin sunduğu “İslam Yasa Tasarısı”, Meclis Anayasa Komisyonu’nda tartışmaya açıldı.
Meclis’ten yapılan yazılı açıklamaya göre, siyasi partiler tarafından önerilen uzmanlar, basına kapılı gerçekleştirilen oturumda tasarı hakkındaki görüşlerini açıkladı. Hükümeti temsil eden uzmanlar tasarıyı savunurken, muhalefeti temsil eden uzmanlar yasanın anayasanın eşitlik ilkesine, örgütlenme ve din özgürlüğüne aykırı olduğunu belirtti.
Yaklaşık 3 saat süren görüşmelerden sonra müzakerelerin, oy birliğiyle daha sonra belirlenecek bir tarihe ertelendiği bildirildi. Tasarının görüşüleceği bir sonraki oturumda kabul edilmesi ve Meclis Genel Kurulu’na gönderilmesi bekleniyor.
Avusturya’daki yaklaşık 550 bin Müslümanın çatı kuruluşu Avusturya İslam Cemaati, tasarıyı bu haliyle kabul etmeyeceklerini hükümete bildirmişti. Koalisyon hükümetinin 10 Aralık’ta kabul ederek Meclis’e gönderdiği tasarıya yönelik eleştirilerin başında “yurt dışından finansman yasağı” maddesi geliyor. Bu maddeye göre, Avusturya’da görevli imamlar sadece vizeleri bitene kadar görev yapabilecek, imamlara yeni vize verilmeyecek, yeni imamlar gelemeyecek ve yabancı ülkeler dini kurumlara finansal yardım yapamayacak.
Eleştirilen maddelerden biri de tasarıda Müslümanların potansiyel tehdit olarak görülmesi ve gösterilmesi. “Kanunlarının İslam yasasının üzerinde olduğu” belirtilen tasarıda, “Müslümanların da yasalara uymak zorunda olduğunun” ifade edilmesi eleştiriliyor.
Tasarıya göre dernek statüsündeki camiler, ya tüzüklerini değiştirerek İslam cemaati altına girecek ya da bir yıl içinde kapanacak.
Başbakan, Müslüman dini dernekleri tanıma ve lağvetme yetkisine sahip olacak.
Dini cemaatler tarafından düzenlenecek etkinlikler “güvenlik” gerekçesiyle iptal edilebilecek.
İslam cemaati, imam yetiştirmek üzere Viyana Üniversitesinde kurulacak İslam Teoloji Fakültesinde eğitim verecek profesörlerin belirlenmesinde söz sahibi olamayacak.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.