Avusturya’daki okullarda başörtüsü yasaklanıyor

  • 05 Nisan 2018
  • 1.111 kez görüntülendi.
Avusturya’daki okullarda başörtüsü yasaklanıyor

Avusturya hükümeti, anaokulları ve ilkokullardaki kız öğrencilere başörtü yasağı getirmeyi planladığını açıkladı.

Avusturya Eğitim Bakanı Heinz Fassmann, yasa tasarısının yaza hazır olacağını, ayrıca bu yasadan etkilenecek kız öğrenciler bulunmasına rağmen bu adımın ‘sembolik’ olacağını belirtti.

Avusturya Özgürlük Partisi (FPÖ) Genel Başkanı ve Başbakan Yardımcısı Heinz Christan Strache, kız çocukların gelişimi ve uyumu için başörtünün ilkokul ve kreşlerde yasaklanması gerektiğini söyledi. Strache, ulusal yayın yapan bir gazeteye verdiği röportajda, ilkokula başlama koşulu olarak Almanca yeterliliğinin yanı sıra anaokulu ve ilkokulda başörtüsünün yasaklanmasının, uyum için atılması gereken ikinci önemli adım olduğunu belirtti.

Kız çocuklarının özgür gelişimleri ve uyumu için 10 yaşına kadar korunması gerektiğini belirten Strache, “Kreş ve ilkokullarda başörtüsünün yeri yok” ifadesini kullandı. Strache, başörtüsünün ayrıştırıcı ve uyuma engel olduğunu savunarak, ülke genelinde kreş ve ilkokullarda başörtüsünün yasaklanması gerektiği değerlendirmesinde bulundu.

Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz, “ Tüm kız çocuklarının eşit olmasını istiyoruz. Biz paralel toplum istemiyoruz” ifadelerini kullandı.

Kurier gazetesi haberinde, anaokulları ve ilkokullarda başörtüsü takan kız öğrencilerin sayısını sorduğunuzda ne eğitim bakanı ne de uzmanlar belirli bir sayı veremeyeceklerini söyledi. Avusturya’da İslam Topluluğu Sözcüsü Carla Amina Baghajati, başörtüsü hakkındaki tartışmanın marjinal bir konu olarak görüldüğünü ve gerekli önemin verilmediğini belirtti.

Göç ve kimlik konusundaki tartışmalar, geçtiğimiz yıl Avusturya’da yapılacak seçim kampanya için merkeziydi. Bu durum Kurz’un aşırı sağcı Özgürlük Partisi ile koalisyona girmeyi kabul ettikten sonra başbakanlığı kazanmasına yardımcı olmuştu.

Avusturya 2015’teki göç krizinden sonra, 150 binden fazla yani 8,7 milyonluk nüfusun yüzde 2’sini iltica başvurusu ile aldı.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.