Ayetullah Sistani’den reformlar konusunda uyarı

  • 07 Kasım 2015
  • 911 kez görüntülendi.
Ayetullah Sistani’den reformlar konusunda uyarı

Irak’ın en büyük dini otoritesi   Seyyid Ali Sistani, Irak meclisini Başbakan Haydar el-İbadi’nin yolsuzlukları önlemek için başlattığı reformlar konusunda uyardı.

Reuters haber ajansının haberine göre Ayetullah Sistani temcsilcileri aracılığıyla verdiği mesajında milletvekillerinin Başbakan İbadi’nin öngördüğü reformların meşru olup olmadığı yönündeki tartışmaları, reformları engelleme yönünde bir taktik araç olarak kullanmamaları gerektiğini söyledi.

Irak meclisi, geçtiğimiz Pazartesi günü Başbakan Haydar el-İbadi hükümetini yapmayı öngördüğü reformları meclisin onayına sunmaya zorlayan bir yasa tasarısını oy birliği ile kabul etmişti.

Habere göre Ayetullah Sistani’nin bir yardımcısı, Ayetullah Sistani’den naklen şunları söyledi: “Anayasaya ve yasalara uyma zorunluluğu, meclis ya da başka bir organ tarafından reform adımlarının yavaşlatılması ya da işlevsiz bırakılması yönünde kullanılmamalıdır.”

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, geçtiğimiz ağustos ayında elektrik kesintileri sebebiyle başlayan geniş çaplı protestolar ve Ayetullah Sistani’nin de talebiyle terörle mücadeleyi de sekteye uğratan yolsuzlukların kökünün kazınması amacıyla geniş çaplı bir reform programı açıklamıştı.

Başbakan İbadi’nin reform programı kapsamında işlevsiz bakanlıkların ve makamların sayısı azaltılmış, üst düzey yetkililerin on binlerle ifade edilen koruma görevlilerinin sayısı azaltılmış ve adı yolsuzluklara karışan yetkililer ve siyasiler hakkında soruşturma başlatılmıştı.

Başbakan İbadi’nin reform programında yer alan bazı maddeler uygulanırken örneğin cumhurbaşkanı yardımcılıklarının lağvedilmesi maddesi hala uygulanamadı.

Irak meclisindeki milletvekilleri, cumhurbaşkanı yardımcılıklarının kapatılmasının ve üst düzey devlet görevlilerinin maaşlarının azaltılmasının anayasaya aykırı olduğunu savunuyor.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.