Bağdat’ta güvenlik Mukteda es-Sadr’ın eylem çağrısı üzerine üst düzeye çıkarıldı

  • 17 Mart 2016
  • 814 kez görüntülendi.
Bağdat’ta güvenlik Mukteda es-Sadr’ın eylem çağrısı üzerine üst düzeye çıkarıldı

Irak’ın başkenti Bağdat’ta hükümet binalarının bulunduğu Yeşil Bölge girişlerindeki güvenlik önlemleri dini lider Mukteda es-Sadr’ın çağrısı üzerine yarın yapılması beklenen sivil itaatsizlik eylemi dolayısıyla üst düzeye çıkarıldı.

Yeşil Bölge girişlerine çok sayıda terörle mücadele ekibi, asker, polis ve istihbarat görevlisi konuşlandırıldı. Bölgeye giriş kapılarındaki kontrol noktalarında asker ve askeri araç sayısı iki katına çıkarılarak, buradan geçen sivil araçların yoğun aramalara tabi tutulduğu görüldü.

İçişleri Bakanlığı mensubu Ahmet Halaf, “Yüksek güvenlik makamlarından gelen talimatlara göre, Bağdat’ta olağanüstü bir duruma karşı teyakkuzda olmak gerekiyor. Bu yüzden Yeşil Bölge civarına çok sayıda güvenlik takviyesi yapıldı” dedi.

Bağdat’taki güvenlik ortamının son derece hassas olduğunu belirten Halaf, durumun daha da kötüye gitmesinden endişe duyulduğunu dile getirdi.

Irak Savunma Bakanlığı’na bağlı “Savaş Medyası Ağı” tarafından yapılan açıklamada ise güvenlik riskine karşı Bağdat Operasyonlar Komutanlığı’nın gerekli tedbirleri aldığı belirtildi.

“YEŞİL BÖLGE SAKİNLERİ EVLERİNİ TERK ETTİ”

Yarınki eylem öncesinde bölgedeki vatandaşlar da endişeli. Yeşil Bölge sakinlerinden Asya Mahmut, göstericilerle güvenlik güçleri arasında sürtüşme yaşanma ihtimalinin yüksek olduğunu söyledi.

“Yeşil Bölge sakinleri günler öncesinden değerli eşyalarını alarak evlerini terk etti” diyen Mahmut, kendisinin de üç gün önce çocuklarıyla birlikte evinden ayrılıp Yeşil Bölge dışında yaşayan ailesinin yanına yerleştiğini anlattı. Mahmut, bazı vatandaşların da ülke dışına çıktığını kaydetti.

Sadr, 12 Mart’ta yaptığı açıklamada, yandaşlarını reform talebiyle bu hafta cuma gününden itibaren hükümet binalarının bulunduğu korunaklı Yeşil Bölge girişlerinde sivil itaatsizlik eylemi yapmaya çağırmıştı. Haydar el-İbadi hükümeti ise terör gruplarının tehditleri ve yasalar uyarınca eyleme izin verilmeyeceğini açıklamıştı.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.