Bahreyn’de ABD karşıtı itirazlar giderek artıyor

  • 21 Mayıs 2018
  • 1.259 kez görüntülendi.
Bahreyn’de ABD karşıtı itirazlar giderek artıyor

Amerika Dışişleri Bakanlığı bir açıklama yaparak Washington yönetimi Bahreyn’de Halife rejiminin hava kuvvetlerini takviye etmek amacıyla 45 milyon dolar değerinde 3 bin bombayı bu rejime satmayı onayladığını açıkladı.

Amerika’da Donald Trump başkanlığı döneminde Washington yönetiminin Ortadoğu bölgesinde Arap rejimlerin despot liderlerini destekleme politikasının şiddetlenmesi çerçevesinde Amerika Dışişleri Bakanlığı bir açıklama yaparak Washington yönetimi Bahreyn’de Halife rejiminin hava kuvvetlerine bağlı F-16 savaş uçaklarının operasyon kabiliyetlerini takviye etmek amacıyla 45 milyon dolar değerinde 3 bin bombayı bu rejime satmayı onayladığını açıkladı.

Aslında Amerika ile Bahreyn rejimi arasında askeri anlaşmaların peş peşe imzalanması, bir çok insan hakları örgütü bundan önce Amerika ve diğer bazı Batılı ülkelerin Bahreyn halkının temel haklarını geniş çapta ihlal eden Halife rejimine silah satışını sürdürmelerinden derin kaygı duyduklarını dile getirdikleri halde gündeme geliyor. İnsan hakları örgütlerinin kaygılarına rağmen kendilerini demokrasi havarisi ilan eden Batılı devletler, Fars körfezinde yer alan Arap emirlikleri üzerindeki sultalarını genişleterek çıkarlarını çerçevesinde hareket ediyor ve Halife rejimi gibi rejimlerin insan haklarını geniş çapta ihlal etmesini eleştirmek bir yana, bu tür rejimlere ve özellikle Bahreyn’de Halife rejimine her türlü askeri, siyasi ve diplomatik desteği sağlamaktan bile çekinmeden destek vermeye devam ediyor.

Bu bağlamda İngiltere’de yayımlanan ünlü Independent gazetesi bir süre önce bir makale yayımlayarak Amerika ve Britanya devletlerinin art arda daimi askeri üs açmalarını, bu ülkelerin Bahreyn’de Halife rejiminin cinayetleri ve geniş çaplı insan hakları ihlallerine karşı sessiz kalmalarının ödülü olarak değerlendirdi.

Gerçekte Amerika son yıllarda Bahreyn topraklarında askeri üslerin genişletmesi, Bahreyn ordusu Amerikalı askerlerden aldıkları eğitim sayesinde Bahreyn halkını bastırmaya devam ettikleri bir sırada gündeme geliyor. Bu arada başta Bahreyn olmak üzere bölgedeki bazı Arap emirlerinin ABD Başkanı Donald Trump’ın bölgeyi yağmalamak için başlattığı çağın anlaşması adlı tehlikeli bir planı çerçevesinde başta Amerika olmak üzere Batı’ya daha da yaklaşması, Amerika’nın Bahreyn üzerinde siyasi, askeri, iktisadi ve güvenlik bakımlarından sultasını daha da pekiştirdiği gözleniyor. Bu durum ise Bahreyn halkını Amerika’nın kuklası olan Halife rejiminden ve Amerika’nın Bahreyn halkının barışçıl protesto eylemlerini bastırmak üzere daha fazla müdahalede bulunmasından nefret etmelerine yol açtığı gözleniyor.

Bahreyn halkı son günlerde ülkenin çeşitli bölgelerinde Amerikan karşıtı protesto eylemi düzenleyerek Bahreyn’deki Amerika askeri üslerinin derhal boşaltılmasına vurgu yapıyor. Bahreyn halkı ta Şubat 2011 tarihinde başlattıkları halkçı kıyamlarında da sürekli ülkelerinde köklü siyasi reformların yapılmasını ve Amerika ve Britanya devletlerinin dayattıkları ve Bahreyn’in milli egemenliğini ve toprak bütünlüğünü ihlal eden tüm anlaşmaların feshedilmesini istiyor.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.