Bangladeş ve Hindistan arasında ada takası

  • 31 Temmuz 2015
  • 1.039 kez görüntülendi.
Bangladeş ve Hindistan arasında ada takası

Bangladeş ve Hindistan onbinlerce insanın uluslararası statüde devletsiz kalmasına sebep olan ihtilaflı adalar meselesini bugün çözüme kavuşturuyor.

Haziran’da imzalanan anlaşma gereği bugün ihtilaflı adaların genelinde Bangladeş ve Hindistan’a ait 162 bayrak çekilecek. Böylece 1947’den beri Bangladeş asıllı olup Bangladeş vatandaşı statüsünde olmayan elli bin insan, kendi vatanlarının imkanlarından faydalanmaya başlayacak

Adalar üzerindeki hakimiyet İngilizlerin 1947’de bölgeyi terk etmesinin ve 1971’de Bangladeş ve Pakistan arasında yaşanan bağımsızlık savaşının ardından iyice karmaşık bir hal almıştı.

1947’den beri Hindistan ve Bangladeş arasında yapılan diplomatik girişimler Haziran ayında neticelendi. Anlaşmaya göre Hindistan sınırlarında yaşayan 50 bin kişi Bangladeş vatandaşlığına geçebilecek.

Toplam 51 bölgede yaşayan 50 bine yakın kişinin Bangladeş vatandaşı olacağı bildirilirken Hindistan vatandaşlığında kalmak isteyen yaklaşık bin kişi ise Hindistan tarafından Bengal’in batısında bir bölgeye yerleştirilecek.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.