Behram Kasımi: Referandum Mantıksız Bir Girişimdir

  • 25 Eylül 2017
  • 1.123 kez görüntülendi.
Behram Kasımi: Referandum Mantıksız Bir Girişimdir

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Behram Kasımi bugün düzenlediği haftalık basın toplantısında önce Kutsal Savunma yıl dönümü ve şehitlerini rahmetle anıp, Muharrem ayını kutladı.

Kasımi Irak Kürdistan bölgesinde yaşanan gelişmeler ile ilgili olarak; “Dün İran İslam Cumhuriyeti’nin kendi sınırlarını Irak hükümetinin talebi üzerine kapattığı duyuruldu. İran’ın Erbil Başkonsolosunun çağrıldığı haberini doğrulamıyorum” ifadesini kullandı.

Kasımi, İran’ın Kürdistan bölgesini bombaladığına dair yayınlanan haberler hakkında ise; “Dün bazı Batılı medya tarafından yayınlananlar yanlıştı. Irak Kürdistanı’ndan referandum arifesinde belli hedefler için ortam oluşturma çabasıydı. İran’ın referandum ile ilgili politikası tekrar tekrar ilan edilmiştir. Biz; Irak’ın toprak bütünlüğü, milli egemenliği ve Irak’ta demokratik gelişmeler süreci üzerinde ısrarlı olup, bunu takip ediyoruz ve buna konuya aykırı her türlü girişim yanlıştır ve Kürtler başta olmak üzere herkesin zararına olabilecek gelişmelere yol açabilir” diye konuştu.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi ve Kürt partileriyle geçmişte ve yeni dönemde sürekli temas ve istişare halinde olduklarına dikkat çeken Kasımi geçtiğimiz hafta; referandum, Irak’ın bütünlüğü ve IKBY ile Bağdat arasında diyalog konularında ayrıntılı müzakereler yaparak, sorunun siyasi istişare yoluyla çözümlenmesini istediklerini kaydetti.

Türkiye’nin referanduma tepkisi hakkında ise İran Dışişleri Sözcüsü; “Bizim tutumumuz belli. Bu, zamansız ve mantıksız bir girişimdir çünkü Irak hükümeti terörizmle mücadelede büyük ölçüde başarılı olduğu bir sırada gerçekleşti” diye açıklamada bulundu.

İran, Türkiye ve Irak’ın New York’ta düzenlediği üçlü oturuma da temas eden Kasımi şöyle dedi; “İran, Türkiye ve Irak’ı ilgilendiren birçok konu var ve bunun için de üç ülke arasında temaslar sürüyor ve New York’taki oturumda bunlardan biriydi.”

İran Dışişleri Sözcüsü sözlerinin devamında, Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif’in ABD’nin güvenilir taraf olmadığına dair açıklamasına temasla; “Biz hiçbir zaman karşı tarafa güvenmedik, ancak müzakere karşı tarafa güvenme anlamına gelmez” ifadesini kullandı.

ABD’nin İran’a karşı girişimleri ve Trump’ın yeni göçmen karşıtı talimatı ile ilgili olarak da Dışişleri Sözcüsü; Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin New York ziyaretini çok verimli niteleyerek, Zarif’in New York temaslarının sürmekte olduğunu kaydetti. ABD’nin dış politika ve yöneticilerinin kimliği ve iç yüzünü zaman zaman ortaya koyduğunu sözlerine ekledi.

Trump’ın göçmen karşıtı talimatını insanlık dışı ve yanlış bir girişim olarak niteleyen İran Dışişleri Bakanı, Trump’ın bu kararını kınadı.

ABD’nin yeni yaptırımları ve 5+1 grubu ile New York’ta düzenlenen oturum hakkında ise; uzmanlar ve bakanlar düzeyinde iki detaylı oturum düzenlendiğini ve burada ABD’nin bütün ihlalleri ve baltalama girişimlerinin ele alındığını kaydetti.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.