Behram Kasımi: Terörün son bulmasına dek Suriye’yi destekleyeceğiz

  • 21 Mayıs 2018
  • 1.269 kez görüntülendi.
Behram Kasımi: Terörün son bulmasına dek Suriye’yi destekleyeceğiz

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Behram Kasımi, Tahran’da düzenlediği haftalık basın toplantısında gündemdeki son gelişmelere ilişkin açıklamalarda bulundu.

Kasımi, son günlerde Gazze sınırında yaşanan olaylarla ilgili olarak, “Bu girişimi şiddetle kınanıyoruz. Umarım bu zulüm sona erip Filistin halkı özgürlüğe kavuşur” dedi.

İran ile Suriye arasındaki ilişkilere işaret eden Kasımi, “Hiç kimse İran’ı hiçbir şekilde zorlayamaz, çünkü İran İslam Cumhuriyeti kendine özgü bağımsız politikaya sahiptir. Suriye’de Şam hükümetinin isteği üzerine bulunmaktayız ve amacımız ise sırf terörle mücadeledir. Bu ülkenin istediği sürece terörle mücalele konusunda yardım sağlamaya devam ederiz.

Kasımi, “Şam yönetiminin izni olmadan bu ülkede bulunan yabancı güçlerin Suriye’yi terk etmeleri gerekiyor” ifadesini kullandı.

ABD Dışişleri Bakanı Pompeo’nun bugün yapması beklenen İran konulu konuşması hakkında Kasımi, “Şu anda bu hususta herhangi bir yorumda bulunamıyorum. Fakat şunu ifade etmek isterim ki, ABD konsunda sahib olduğumuz bilgiler, bu hükümetin güvenilir bir ortak olamdığı yönünde. Bunu da uluslararası düzeydeki nükleer anlaşmadan ayrılarak herkese gösterdi” açıklamalarında bulundu.

Irak’ı ülkenin en iyi komşusu olarak nitelendiren Behram Kasımi, şunları kaydetti: Irak bağımsız bir ülke olduğu için Iraklı seçmenlerin oylarına saygı duyuyoruz. İktidara gelecek herhangi bir hükümet kesinlikle İran için iyi olacağına inanıyoruz. İran olarak bu ülkeyle günden güne artan işbirliğimizi sürdüreceğiz.

Behram Kasımi, nükleer anlaşmaya dair şu açıklamalarda bulundu: Amerika’nın anlaşmadan çekilmesinden sonra, yeni bir durum gündeme geldi. Avrupa ülkeleri başta olmak üzere diğer ülkelerin mevcut anlaşmanın devam etmesi ve uygulanması konusundaki görüşlerini dikkate alarak yeni müzakere başlattık. Avrupalılarla yaptığımız yoğun görüşmelerin sonucunu beklemek zorundayız, böylece gerekli güvenceleri öğrenerek bu doğrultuda en uygun kararları alabiliriz. Brüksel zirvesinden sonra, ilgili çalışma grupları oluşturuldu ve bu konuda Avrupalı taraflarla görüşmelerimiz devam edecektir. Avrupa Birliği ve 4+1 ülkelerinden, düşündükleri tedbirler ve sahip oldukları ekonomik mekanizmalar vasıtasıyla yükümlülüklerini yerine getirmesini bekliyoruz. Yanlız konuşmak yeterli değil uygulamaya ihtiyacımız var. Bizim açımızdan önemli olan herşeyin yürürlüğe girmesidir. Bu yüzden Avrupalılarların verdiği vaatlerden emin olabilmek için yeni görüşmelere başladık, bu sürecin sonunda gerekli kararı vereceğiz.

“Avrupalılarla yapılacak görüşmeler füze gibi diğer alanları da kapsayacak mı?” sorusu üzerine Kasımi, “Bazı düşünde odaları algı operasyonu vasıtasıyla yalan haberler üretip İran’ın Avrupa ile olan ilişkilerini zedelemeye çalışıyorlar. Avrupalılarla nükleer anlaşma dışında herhangi bir müzakere söz konusu değil” yanıtını verdi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.