Bercam nükleer anlaşması yetkilisi: İran Bercam’a bağlı kaldı

  • 23 Mart 2018
  • 1.205 kez görüntülendi.
Bercam nükleer anlaşması yetkilisi: İran Bercam’a bağlı kaldı

Bercam nükleer anlaşması müzakerelerindeki sorumlu yetkilisi İran islam cumhuriyetinin bu anlaşmaya bağlı olduğunu belirtti.

Amerika dışişleri bakanlığı siyasi program müdürü ve Amerika hükümetinde Bercamla ilgili müzakerelerdeki sorumlusu Brayn Hook, İranın 2015 nükleer anlaşması uyarınca tekniksel bakımından taahhütlerine bağlı kaldığını belirtti.

Bu açıklamalar Hookun üç Avrupa ülkesi olan Britanya, Fransa ve Almanya ülke temsilcileriyle Bercamın geleceği ile ilgili yaptığı görüşmenin ardından geldi. Bundan önce de Amerikanın resmi yetkilileri bu arada ülkenin eski dışişleri bakanı Rex Tilersun İranın Bercam nükleer anlaşmasına bağlı olduğunu zaten bildirmişlerdi.

Bu da bir gerçek ki Hookun Bercamla ilgili açıklamaları iki açıdan öneme sahiptir. İlkin Tilersunun Amerikan dışişleri bakanlığı görevinden aniden alınması ardından ülkede Bercam karşıtı akımın Amerikan dışişleri bakanlığının Donald Trumpın Amerikanın Bercam anlaşmasından çıkacağı yönünde eski kararından çark yaptığı anlaşılıyor.

Amerika dışişleri bakanlığı siyasi program müdürü Hookun İranın Bercama yönelik bağlılığı aslında Amerikanın diplomasi organının İranın nükleer anlaşmasına açıkça bağlı olduğu gerçeğini gözardı etme gücüne sahip olmadığını gösteriyor. Öyle bir mesele ki, Trump ve Amerikanın bir sonraki dışişleri bakanlığı görevine aday olan Mike Pompeonun önderliğindeki Bercam karşıtı akımın onunla muhalefet etmetedir.

Üzerinde durulması gereken bir başka önemli konu, Amerikan dışişleri bakanlığındaki üst düzey yetkilisinin İranın Bercam nükleer anlaşmasına bağlılığını açığa çıkarmasıdır. Avrupanın Bercam nükleer anlaşması konusundaki tavrını yedineden gözden geçirmesi veya bu anlaşmanın değiştirilmesi konusunda kararını bildirmesi için sadece birkaç hafta kalıyor. Amerika başkanı Donald Trump geçen ocak ayında Avrupalı yetkililerine Amerikanın Bercam nükleer anlaşmasına ilişkin taleplerine olumlu yanıt vermesi için 120 gün ve 12 mayıs tarihine kadar fırsat verdi.

Aksi taktirde Amerika başkanı Donald Trump Bercam nükleer anlaşmasından çıkacağı tehdidinde bulundu. Nükleer anlaşmanın uygulanma süresinin sona ermesi zamanının sözde giderilmesi, İrandaki nükleer santralleri özellikle askeri tesislerinin uluslararası denetime tabi kılınması ve nükleer mutabakatın İranın füze programlarına dahil edilmesi Trumpın Bercam nükleer anlaşmasından çıkmaması için öne sürdüğü 3 şarttır.

Bu arada Bercam anlaşması metninde İranın nükleer programlarının barışçıl mahiyette olduğu nükleer anlaşmaya ek protokolun İrandaki santrallerin yasal prosedürler uyarınca daha dakik bir şekilde denetime tabi tutulması hedefiyle hayata geçirileceği anlaşılıyor. Nükleer anlaşmaya ilişkin müzakereye taraf olan 8 ülkenin nükleer müzakerelerin İranın füze programlarını içermediği bu yüzden de bu iki konunun birbirine ilişkilendirilmesi imkanının bulunmadığı gün ışığına çıkardılar. Halihazırda Trumpın İranın nükleer yaptırımlarının askıya alınmasının uzatılması veya   konusunda tavrını ileri sürmesi veya Bercamın sona ermesine ilişkin karar vermesi eşiğinde Amerikalı bir yetkilinin İranın Bercama bağlı olduğunu belirtmektedir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.