Beşar Caferi: Batı’nın Suriye aleyhindeki çabaları yenilgiye uğramıştır

  • 20 Mart 2018
  • 950 kez görüntülendi.
Beşar Caferi: Batı’nın Suriye aleyhindeki çabaları yenilgiye uğramıştır

Suriye’nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Beşşar el Caferi; BM Güvenlik Konseyinin Suriye’deki insan haklarına ilişkin toplantısının iptal edilmesinin, BMGK’yi araç olarak kullanan Batılı devletlere önemli siyasi bir mesaj olduğunu belirtti.

BMGK oturumunu iptal edilmesi ardından basına açıklama yapan Caferi; bugün olanların siyasi açıdan büyük önem taşıdığını vurguladı. Caferi BMGK’nin bugün Suriye konusunda kendi içinde ifa açısından değil de siyasi açıdan bölünmüş olarak görüldüğüne işaret etti. Toplantının iptal edilmesinin önemli bir noktasına dikkat çeken Caferi; BMGK’nin insan haklarını tartışma yetkisi olmadığını kaydetti. Caferi insan haklarını tartışma yetkisinin Cenevre’deki BM İnsan Hakları Konseyinin görev ve inisiyatifi olduğunu belirtti.

BMGK’de Suriye’deki insan haklarına ilişkin toplantı düzenleme çabasının ucuz bir çaba ve stratejik bir hata olduğunu vurgulayan Caferi; BMGK’de daimi yeler olan ABD, Fransa ve İngiltere’nin hesaplarındaki zayıflık nedeniyle hezimetlerini yansıttığını kaydetti.

Caferi Batılı devletlerin Suriye ve BMGK’deki dostlarına karşı siyasi provokasyon amacıyla BMGK ve BM İnsan Hakları Konseyinde mümkün olduğunca yüksek sayıda toplantı düzenlemeye çalıştıklarına vurgu yaptı. Suriye’ye düşman devletlerin BMGK’yi ucuz provokasyonlarında edat olarak kullandıklarını belirten Caferi; Suriye ve dostlarını karalamaya, asılsız iddialarla dünya kamuoyunu kandırmaya çalıştıklarını ifade etti.

Caferi Suriye dostlarının Batılı bir kısım devletlerin niyet ve planlarının gerçeğini bilmeleriyle Suriye’ye düşman devletlerin hayallerini suya düşürdüklerini söyledi.

Suriye’nin BM Daimi Temsilcisi Caferi iptal edilen BMGK oturumundan amacın, Suriye ve halkına karşı tutumlarıyla bilinen BM İnsan Hakları Yüksek Komiserinin varlığının Suriye’ye karşı devletler tarafından fırsat kullanılması olduğuna dikkat çekti.

BMGK’de Suriye’de insan hakları konusunda yapılması beklenen oturum, Rusya’nın BM daimi temsilcisinin talebi üzerine yapılan oylamayla BM misakına uygun olmadığı nedeniyle iptal edilmişti.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.