Beşşar Esad: Erdoğan teröristleri sivilleri öldürmek için başka ülkelere gönderiyor

  • 30 Kasım 2019
  • 3.968 kez görüntülendi.
Beşşar Esad: Erdoğan teröristleri sivilleri öldürmek için başka ülkelere gönderiyor

Suriye resmi haber ajansı Sana, Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad’ın Paris Match dergisine verdiği söyleşinin tam metnini yayınladı.

Söyleşide Esad; Fransa, İngiltere ve Amerika’nın, Suriyeli olan, bağımsız bir halk olmayan Kürtleri destekleme başlığı altında uluslararası hukuku ihlal ettiklerini iddia belirtti. Esad ayrıca, IŞİD’lileri iade kararı alan Erdoğan’ın Avrupa’ya şantaj yaptığını söyledi.

Esad savaşın gidişatına dair bir soruyu şöyle cevapladı:

“Bu benim savaşım değil, Suriyelilerin terörizme karşı savaşıdır. Terörizm sona erdiğinde zafer elde etmiş oluruz, kuzeydeki bölgelerde hala mevcut. Bundan daha tehlikelisi ise bu teröre olan desteğin hala mevcut olması.”

Fransız dergisine, Fransa devletinin terörü desteklediğini ve Suriye topraklarına kendi davetleri olmadan geldiklerini söyleyen Esad “Suriye hükümeti IŞİD ile savaşıyordu, neden desteklenmedi? Fransız hükümeti neden IŞİD’e karşı savaşıyor da Nusra Cephesi’ni destekliyor? Her ikisi de terörist” diye sordu.

Esad, Erdoğan’ın IŞİD’lileri Avrupa’ya gönderme hamlesini ise şöyle yorumladı:

“Erdoğan Avrupa’ya şantaj yapmaya çalışıyor. Kendisine saygı duyan bir kişi bu şekilde konuşmaz. Kurumlar ve kanunlar var. Terörist veya mahkum olan birinin başka bir ülkeye gönderilmesi konusu, iki ülke arasındaki ortak anlaşmalara tabi bir konudur, ancak bir kişinin terörist olduğunu bile bile cezaevinden çıkarıp sivilleri öldürmek için başka bir ülkeye gönderirseniz bu ahlaksız bir eylem olur.”

IŞİD’in Bağdadi’nin öldüğünü onayladığına dair fikri sorulan Esad ayrıca, IŞİD’i Amerika’nın ‘eseri’ olarak niteleyerek şöyle devam etti:

“IŞİD bir Amerikan eseridir, oyunun bir parçası. El Bağdadi Irak’ta ABD hapishanelerinde iken oyun oynamasını öğrettiler. Ben de bu yüzden bu oyunun büyük bir oyun olduğunu söylüyorum, ama hasıl oldu mu? Bilmiyoruz .. Bu öldürülmediği anlamına gelmez, fakat öldürüldüyse terörist olduğu için öldürülmedi. Suriye’den Irak’a petrol taşırken IŞİD’i vurabilirlerdi, IŞİD, Deyrezzor’da Suriye ordusuna saldırdığında, Amerikalılar IŞİD’i değil Suriye ordusunu vurdu. Amerikalılar ile hiçbir konuda işbirliği yapmadık, terörle mücadelede teröre destek verenlerle işbirliği yapmamız mümkün değildir.”

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.