Beşşar Esad: İran-Suriye ilişkileri satılık değildir

  • 15 Haziran 2018
  • 1.838 kez görüntülendi.
Beşşar Esad: İran-Suriye ilişkileri satılık değildir

Suriye Cumhurbaşkanı Suudi Arabistan’ın Tahran ile Şam arasındaki bağları kesme ve bunun için ödeme yapma teklifi hakkında ” Ne Suriye, ne İran bu ilişkiyi uluslararası siyaset pazarında gündeme getirmez” şeklinde konuştu.

Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad El Alem TV kanalına verdiği demecinde ” İran ve Suriye’nin stratejik ilişkileri güney ve kuzey meseleleri etkisinde değildir. Bu ilişki tüm boyutları ile gerçek bir şekilde bölgenin şimdiki ve gelecek hali ile ilgilidir ve uluslararası pazarların fiyatı etkisinde değildir.” dedi. Esat İranlı güçlerin Suriye’deki varlığına işaretle ” Suriye hükümeti ilk baştan İran ve Rusya güçlerinden Suriye’de olmalarını istedi çünkü bu ülkelerin yardımına ihtiyacı vardı ve İran da Suriye’nin bu isteğini olumlu karşıladı.” şeklinde konuştu.

Suriye ile stratejik ilişkide bulunan İran İslam Cumhuriyeti bu ülkede krizin başlaması ile Suriye’ye yardım için hazır olduğunu ilan etti. Kiralık teröristler tarafından vekalet savaşların başlamasıyla İran’ın Suriye’nin yanında yer alması bu ülke üzerinde yapılan siyasi dengeleri alt üst etti. Günümüzde Suriye’de direniş ekseninin stratejik işbirliği neticesinde teröristlere alan daralıp aynı zamanda onların destekçileri yalan ve sahte iddialarla İran’ın bölgesel etkin nüfuzunu zedelemeye çalışıyorlar. Örneğin ABD başkanı Trump’ın İran’ın bölgesel yıkıcı rolü içerikli temelsiz iddiaları veya İsrail başbakanı Netanyahu’nun İran’ın Suriye’deki varlığı yönünde ortaya attığı benzer iddialar, Tahran üzerinde baskı oluşturmak amacıyla gündeme geliyor ancak süreç bölgede siyasi dengelerin direniş ekseni lehine değiştiğini göstermekte. Suriye’de saha gelişmelerinde yaşanan değişiklik kuşkusuz direniş ekseninin etkin rolü ve bu arada İran İslam Cumhuriyetinin bedel ödemesi neticesinde gerçekleşmiştir. İran’ın Suriye’deki varlığı o kadar etkin olmuştur ki Esad bu konuda yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: ” İran Suriye halkını savunmada savaşa girmiş ve bu yolda kan vermiş bedel ödemiş bir ülkedir ve danışmanlık sözcüğünün kullanımı İran’ın Suriye’de askeri ve savaş üssünün olmadığı anlamına geliyor.”

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.