BM: Bütün herkes nükleer anlaşmaya bağlı kalmalıdır

  • 09 Mart 2019
  • 2.041 kez görüntülendi.
BM: Bütün herkes nükleer anlaşmaya bağlı kalmalıdır

BM genel kurul başkanı Maria Fernanda Espinosa, Kapsamlı Ortak Eylem Planı olarak bilinen nükleer anlaşmayı, kapsamlı bir anlaşma olarak nitelerken, ‘imzacı bütün herkes bu uluslararası anlaşmaya bağlı kalmalıdır’ dedi.

İRNA’nın haberine göre, María Fernanda Espinosa, Avrupa Birliği’nin nükleer anlaşma konusundaki tutumunun  olumlu olduğunu belirterek, ‘Avrupalılar bu anlaşmanın korunmasını istiyor’ dedi.

Bilindiği gibi 14 temmuz  2015’de İran ve 5+1 grubu arasında imzalanan nükleer anlaşma 16 ocak 2016’da yürürlüğe girmişti.

Obama döneminde de bu anlaşmanın yürürlüğünde  bir çok sıkıntı ve engeller çıkartılırken, daha sonra iktidara gelen Amerikan başkanı Trump 8 mayıs 2018’de yaptığı açıklamada, Amerika’nın bu anlaşmadan çekildiğini ve İran’a yönelik askıya alınan yaptırımların daha da şiddetlendirilerek  yürürlüğe koyulacağını bildirmişti.

Amerikan başkanı Trump’ın uluslararası bir anlaşmayı ve BM bildirilerini ayaklar altına alan bu açıklaması ve girişimine karşı Rusya, Çin ve AB ülkeleri gibi dünyanın bir çok yerinden tepkiler gelirken Amerika, İran’ı inzivaya itme konusunda neredeyse yalnız durumda kalmıştır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.