BM genel sekreteri İran ve 5+1 grubunu tebrik etti

  • 21 Temmuz 2016
  • 862 kez görüntülendi.
BM genel sekreteri İran ve 5+1 grubunu tebrik etti

BM genel sekreteri İran ve 5+1 grubu arasında geçen yıl varılan nükleer anlaşmanın yıl dönümünde iki tarafı anlaşmaya tam bağlı kalmalarından dolayı tebrik etti.

İRNA’nın haberine göre, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreter Ban, Temmuz 2015’de kabul edilen 2231 sayılı BM Güvenlik Konseyi (BMGK) kararının onaylanmasının yıldönümü dolaysıyla yaptığı açıklamada, İran’ı ve 5+1 grubunu nükleer yükümlülüklerini yerine getirdiği gerekçesiyle takdir ettiğini bildirdi.

İran ile 5+1 grubu arasında varılan anlaşmayla ilgili 2015’deki BMGK kararının onaylanmasını diplomasi başarısı olarak belirten Genel Sekreter Ban, açıklamasında ayrıca, BMGK’yı ve nükleer anlaşmayı imzalayanları kutladığını bildirirken, bu kararın İran’ın BMGK ile ilişkilerinde köklü bir değişimin habercisi olduğunu ve İran’ın nükleer meselesinin BMGK’nın ajandasından çıkarılması için belirli bir zaman çizelgesi sunulduğunu hatırlattı.

Nükleer anlaşma katılımcılarından ve üye ülkelerden, anlaşmanın tam ve etkili bir şekilde uygulanması için desteğe devam etmelerini isteyen Ban, anlaşmanın, İran halkına somut faydalar sunması dahil, tüm taraflar için işler olmasının çok önem taşıdığını vurguladı.

Ban Ki Mun, BMGK’ya sunduğu 17 sayfalık raporunda da nükleer taahhütlerini yerine getirmesinden dolayı İran’ı takdir etti.

BM genel sekreteri nükleer anlaşmaya bağlılığından dolayı 5+1 grubunu  da tebrik etmede ayırım gözetmezken İran ise  başta Amerika olmak üzere  5+1 grubu tarafının anlaşmayı tam olarak yerine getirmemekle suçluyor ve   yaptırımların tam olarak kaldırılmasını ve bankacılık  alanında engellerin sürdüğünü bildiriyor.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.